Almanya´nın büyük sanat sergisinde İsrail ve Yahudi karşıtlığı tartışmaları

Geçen hafta kapılarını ziyaretçilere açan, dünyanın en önemli ve prestijli etkinliklerinden Documenta Sanat Sergisi, antisemit eserler yer aldığı düşüncesiyle Yahudi liderler tarafından eleştirildi.

Dünya
21 Haziran 2022 Salı

Serginin halka açılmasından iki gün sonra, Endonezyalı sanat grubu Taring Padi'nin sergilenen eserlerinden biri de hem Alman hükümetinin hem de Yahudi grupların çok ileri gittiğini söylediği tasvirler nedeniyle ateş altında kaldı.

Documenta’nın ana binasının girişindeki alanda yer alan devasa yapıtta, Endonezya’daki Suharto diktatörlüğünün şiddetini konu alan motiflerden birinde, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın ajanı olarak etiketlenen bir motifin domuz suratlı olması antisemitizm olarak yorumlandı ve büyük tepki çekti.

Berlin’deki İsrail Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, "Documenta 15 sergisinde alenen sergilenen Yahudi karşıtı unsurlara öfkeliyiz. Sergide tasvir edilen unsurlar, Joseph Goebbels (Nazi Partisi Propaganda Bakanı) ve adamlarının Alman tarihinin karanlık zamanlarında kullandıkları propagandayı andırıyor" dedi.

Büyükelçilik, Yahudi karşıtı tüm eserlerin sergiden uzaklaştırılmasını talep etti. Amerikan Yahudi Komitesi ise Documenta yöneticilerinin görevden alınması çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, "Sanat özgürlüğü kapsamında İsrail’i eleştirmek mümkün. Ancak İsrail’in varlığını tartışmaya açmak, sanatın sınırlarını aşan bir durum" dedi.

Bunun üzerine Taring Padi kolektifi, eserin bulunduğu büyük panoyu örtme kararı aldı ve işlerinin antisemitizmle herhangi bir şekilde bağlantılı olmadığını vurgulayarak "Bu resimdeki detayların asıl amacından farklı anlaşılmasından dolayı üzgünüz. Bu bağlamda yol açtığımız tepki nedeniyle özür dileriz" şeklinde bir açıklama yaptı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün