Rus gazeteci Nobel Ödülü´nü Ukraynalı mülteciler için 103,5 milyon dolara sattı

Rusya´da yayınlanan Novaya Gazeta´nın genel yayın yönetmeni Dmitry Muratov, Nobel Barış Ödülü madalyasını açık artırmayla 103,5 milyon dolara sattı. Satıştan kazanılan para Ukraynalı mültecilere gidecek.

Dünya
21 Haziran 2022 Salı

Muratov, ifade özgürlüğünü savunmasıyla dünya barışına katkıda bulunduğu için Ekim 2021'de kazandığı Nobel madalyasının satışından elde edeceği parayı Ukrayna'daki savaş nedeniyle evlerinden olan çocuklara yardım edilmesi için Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) bağışlayacağını duyurmuştu. Açık artırmanın sona ermesinden dakikalar sonra UNICEF'ten müzayede evine yapılan bildirimde söz konusu paranın bu kuruluşa ulaştığı belirtildi.

Norveç Nobel Enstitüsü Direktörü Olav Njolstad, bu bağış kampanyası için mektup yazarak “Bu cömert insancıl davranış, Alfred Nobel'in ruhuna çok uygundur. Bu nedenle amaçlanan satış, Norveç Nobel Komitesi'nin tüm kalbiyle onayına tabidir” ifadelerini kullandı. Muratov müzayede öncesi yaptığı açıklamada Nobel madalyasının satışının gazetede çalışanların tamamı tarafından desteklendiğini belirterek, “Bu ödül benim onu insanlarla paylaşmam için bir fırsat’’ dedi.

Satıştan sonra açıklama yapan Muratov, "Büyük bir dayanışma olacağını umuyordum. Ancak bunun bu kadar muazzam olmasını beklemiyordum” dedi. 

Muratov etkinliği düzenleyen New York müzayede evi Heritage Auctions tarafından yayınlanan bir videoda, “Bunun bir örnek olması gerekiyor, insanlar Ukraynalı mültecilere yardım etmek için değerli eşyalarını açık artırmaya çıkarmalı” dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün