Itoudis out, Jasikevicius in

Derya CERASİ Köşe Yazısı
20 Aralık 2023 Çarşamba

Fenerbahçe Beko geçtiğimiz hafta Koç Dimitris Itoudis ile yollarını ayırdı. Oyunculuk döneminde Euroleague’in efsane oyun kurucularından olan, bir dönem Fenerbahçe Beko’da da forma giyen Litvanyalı Sarunas Jasikevicius göreve geldi.

Itoudis’in göreve gelişi

Fenerbahçe Beko Koç Dimitris Itoudis ile bundan yaklaşık bir buçuk sene önce 2022 yılının haziran ayında sözleşme imzaladı. 2017 yılında şampiyonluğa kadar uzanan Zeljko Obradovic efsanesinin sona ermesinden sonra birer sezon Igor Kokoskov ve Alexander Djordevic yönetiminde geçti. Kokoskov’un tekrar NBA’e dönmek istemesi, Djordevic’in ise yeterli bulunmaması sebebiyle yeniden koç arayışına giren Sarı-Lacivertliler uzun vadeli bir planlama düşünerek Dimitris Itoudis ile üç yıllık sözleşme imzaladı. Diğer taraftan CSKA Moskova’nın başında bulunan ve iki Euroleague şampiyonluğu kazanan Itoudis, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle CSKA’nın Euroleague’de boy gösterememesi nedeniyle yeni bir serüven arıyordu. Böylece Fenerbahçe Beko ile Dimitris Itoudis anlaştı ve koç takımın başına geldi.

Geçen sezonu neredeyse hep ilk 4’ün içinde devam ettiren ancak son adımda play-off’a 8. sıradan girebilen Fenerbahçe Beko, normal sezonun en iyi takımı Olympiakos’u zorlasa da Final Four bileti alamadı ve son maçta dışarıda kaldı. Türkiye Ligi’nde ise yarı finalde Anadolu Efes’e elendi ve sezonu kupasız kapatmış oldu.

Üç yıllık bir kontrat imzalanmış olması, geçen sezonki kadronun büyük ölçüde korunması ile üstüne yapılan transferlerle birlikte Fenerbahçe Beko’nun bu sezon daha iyi olacağı ve hedefin Final Four olacağı düşünülüyordu. Sezon daha başlamadan, yeni transfer Raul Neto’nun ciddi sakatlığı planları alt üst etti. Buna rağmen Fenerbahçe Beko sezona fena da başlamadı ve Euroleague’de oynadığı ilk altı maçta beş galibiyet elde etti.

Kötü Gidiş Partizan Maçı ile Başladı

Altı maçta beş galibiyet aldıktan sonra Partizan deplasmanına çıkan Fenerbahçe Beko, mükemmel bir yarı oynadı ve 56 sayı bularak ilk yarıyı 56-47 önde kapattı. Ancak ikinci devrede sahada adeta yokları oynayan Sarı-Lacivertliler çok da iyi gününde olmayan rakibine 85-84 mağlup oldu. Sonraki Belgrad deplasmanı olan Kızılyıldız mücadelesi ise tam bir fiyaskoydu. Itoudis’in ekibi 87-56 mağlup oldu ve mağlubiyetle değil ama hiçbir direnç koymaması ile eleştiri aldı. Genelde ilk yarılarda iyi oynayan ve yüksek skor bulan Fenerbahçe Beko, özellikle üçüncü çeyreklerde büyük bir düşüş gösterdi. Maçın son toplarda ise birkaç maç arka arkaya gelen büyük hatalar mağlubiyetlere sebep oldu. Itoudis yönetiminde oynadığı son yedi Euroleague maçında tek bir galibiyet alabilen Sarı-Lacivertliler, o maçta da Euroleague’in namağlup lideri Real Madrid’i Ataşehir’de son saniye basketi ile geçebildi. Ligde de arka arkaya gelen Beşiktaş Emlakjet ve Anadolu Efes yenilgileri koçun sonunu getirdi.

Sarunas Jasikevicius Tercihi

Oyunculuk döneminde Avrupa’nın en iyi oyun kurucularından biri olan ve kısa bir dönem de olsa Fenerbahçe Beko forması giyen Sarunas Jasikevicius Fenerbahçe Beko’nun yeni koçu oldu. Daha önce de ismi geçmiş ancak Saras Zalgiris Kaunas’ta antrenörlük yaptıktan sonra Barcelona’yı tercih etmiş ve Katalan kulübüne imza atmıştı. Geçen sezonun sonunda Barcelona ile yollarını ayıran Saras, sezonun kalan bölümünde Fenerbahçe Beko koçu olarak görev yapacak. Zalgiris’te başarılı olsa da, Barcelona’da kurulan pahalı kadroya rağmen şampiyonluk göremeyen Litvanyalı koç; Fenerbahçe Beko için doğru tercih mi; bunu zaman gösterecek. Üç yıllık sözleşme imzalanmış bir koçla bir buçuk yılın sonunda yollarını ayırmanın çok doğru olmadığını düşünüyorum. Her ne kadar Itoudis’i beğenmesem ve maç içinde ciddi hataları olduğunu düşünsem de en azından bu sezonun sonuna kadar sabredilmeliydi diye düşünüyorum. Koç Jasikevicius bir Euroleague ve bir lig maçına çıkıp bu maçları galibiyetle kapamayı başarsa da; takımı tanıması, eksik noktaları görmesi, savunma stratejisini ve hücum setlerini oturtması belli bir zaman alacaktır. Bu durumda da sıralamada nerede olacağını kestirmek güç.

Hedef Ne Olmalı?

Sarunas Jasikevicius’un imzası ile birlikte takımdan gönderilecek ve yeni transfer edilecek oyuncularla ilgili haberler de çıkmaya başladı. Ancak bence şu anda odaklanılması gereken Koç Saras’ın Zalgiris’te başarıya giden yolu olan sert ve yardımlaşmalı savunmayı oturtması ve hücumdaki avantajları öne çıkarmak olmalı. Play-off hedefi ile yola devam edilerek Final Four mücadelesi hedeflenmeli. Önümüzdeki sezon koçun istediği takviyeleri yaparak yeni bir plan çıkarılmalı. Şu anda takım çalıştırmayan İtalyan koç Andrea Trinchieri benim içimde uhde kalsa da, Saras’ın da başarılı olmasını çok istiyorum.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün