Türkiye Euro 2024´e hazır mı?

Derya CERASİ Köşe Yazısı
6 Aralık 2023 Çarşamba

Stefan Kuntz yönetiminde başladığı Avrupa Şampiyonası Eleme maçlarında istediği sonuçları alamayan Türkiye, Vincenzo Montella’yı göreve getirdikten sonra grubunu lider bitirerek Avrupa Şampiyonası’na katılmayı başardı.

2024’te Almanya’da düzenlenecek turnuvada Portekiz, Çekya ve Play-off C grubundan gelecek takımla eşleşti. Peki Ay-Yıldızlılar bu turnuvaya ne kadar hazır?

Eleme Maçları

Eleme grubunda Hırvatistan gibi son dönemde oynadığı bütün turnuvalarda çok başarılı olan, Luka Modric, Mateo Kovacic, Marcelo Brozovic gibi komple orta saha oyuncularına sahip bir ülke ile eşleşildi. Bunun yanında Galler gibi zorlayabilecek bir takım ve Ermenistan, Letonya gibi nispeten daha kolay diyebileceğimiz ülkeler mevcuttu.

Stefan Kuntz yönetiminde başladığımız eleme grubunda, ilk maçta deplasmanda Ermenistan’ı 2-1 ile zor geçmişken, sonrasında çıkılan Hırvatistan maçında ise içeride mağlubiyet aldık. Rahat geçmesi beklenen Letonya deplasmanında 90+4’te yenilen gol ile skor 2-2’ye geldi. Neyse ki İrfan Can Kahveci’den gelen golle üç puan kurtarıldı. Sonrasında içeride oynanan Galler galibiyeti olumsuz tabloyu biraz değiştirse de Türkiye’de alınan Ermenistan beraberliği Stefan Kuntz’un sonunu getirdi. Japonya ile oynanan özel maçta çıkan 4-2’lik sonuç Alman teknik adamın resmi olarak görevden alınmasına sebep oldu.

Kulüp takımı neredeyse hiç çalıştırmamış, uluslararası alanda milli takım seviyesinde tecrübesi olmayan bir teknik adam olan Stefan Kuntz’un gelmesinin baştan beri yanlış olduğunu söylüyorum. Berkan Kutlu’nun sol kanatta kullanılması, en kritik maçta daha önce hiç denemediği üçlü savunma denemesi, ezbere yaptığı oyuncu değişiklikleri akılda kalan hataları öne çıktı.

Vincenzo Montella’nın Gelişi

Kuntz’un görevden alınmasından sonra Sergen Yalçın, Aykut Kocaman, Fatih Terim, Abdullah Avcı gibi birçok Türk teknik adamın adı geçti. Ancak Futbol Federasyonu İtalyan teknik adam Vincenzo Montella’yı göreve getirdi. Daha önce Roma, Milan, Fiorentina gibi takımlarda hem top koşturmuş hem teknik direktörlük yapmış Montella, sonra Adana Demirspor’u çalıştırırken Türkiye’yi de tanıma fırsatı buldu. Adana Demirspor’a iyi futbol oynatan ve oyuncularla arası iyi olan bir teknik adam olarak öne çıktı.

Türk Milli Takımı’nın başına geldikten sonra ilk çıktığı maçta, deplasmanda Hırvatistan’ı mağlup ederek kritik bir galibiyet aldı. İnandığı ve tanıdığı oyuncularla yola çıkan, örneğin Fenerbahçe’de forma şansı bulamayan Samet Akaydın’dan verim almayı başaran Montella, maça göre farklı taktiklerle de rakibi şaşırtmayı başardı. Sonraki maçında Letonya’yı 4-0 ile geçen, özel maçta Almanya’yı deplasmanda yenerek tabloyu iyice olumlu hale getiren Türkiye, grubun son maçında Galler deplasmanına gitti. Bu maçta da geriye düşmesine rağmen, istediği bir puanı cebine koydu ve grubu lider bitirerek adını finallere yazdırdı. Ayrıca Kenan Yıldız gibi genç ama gelecek vaat eden bir oyuncuyu da takıma adapte etmeyi başardı.

Euro 2024 Grubu

İkinci torbada bulunan Türkiye 2 Aralık’ta çekilen kura sonucunda Portekiz, Çekya ve Play-off C grubundan gelecek takımla eşleşecek. Play-off C grubunda Gürcistan, Yunanistan, Kazakistan, Lüksemburg bulunuyor, buradan Yunanistan’ın gelmesini bekleyebiliriz.

Finallerin başlamasına daha yaklaşık altı aylık bir süre var. O dönemde hangi oyuncunun sakat, hangi oyuncunun formda olacağını şu andan bilmemiz mümkün değil. Ancak Montella’nın o döneme kadar havuzdaki tüm oyuncuları takip edeceğini ve kaliteli bir kadro ile finallere gideceğini söyleyebiliriz. İngiltere, İtalya, Almanya, İspanya gibi kaliteli liglerde oynayan iyi bir jenerasyona sahibiz. Portekiz’in favori olduğunu kabul etmemiz gerekse de, her takımla başa baş oynayabileceğimizi gösterdik. Çekya ile oynadığımız her maç da ilginç sonuçlara sahne olmuştur bugüne kadar.

Eksik Bölgeler

Genel olarak kadro yapısına baktığımda kaleci, savunma ve orta saha pozisyonlarında yeterli kalite var. Sadece forvet bölgesinde bir sorun olabileceğini düşünüyorum. Burak Yılmaz’ın futbolu bırakmasından sonra, Cenk Tosun’un da sakatlıklar nedeniyle formsuz bir dönemden geçtiğini görüyoruz. İspanya’da iyi bir sezon geçiren Enes Ünal ise sakatlığı nedeniyle forma giyemiyor, ocak ayında dönmesi bekleniyor. Milli takımda son maçlarda forvet pozisyonunda kullanılan Barış Alper Yılmaz da aslında net bir santrafor değil. Genç oyuncu Bertuğ Yıldırım ise tecrübe eksikliği yaşıyor. Bu pozisyonda net bir santrafor eksikliği olabileceğini düşünüyorum sadece.

2022 yılındaki son Dünya Kupası’na katılamayan, 2020 yılındaki Avrupa Şampiyonası’nda ise oynadığı üç maçta bir puan bile alamayan Türkiye Euro 2024’e umutlu gidiyor. Almanya’da düzenlenecek olması nedeniyle taraftar açısından da avantajlı olacağımız bir gerçek. Kadro kalitesini sahaya yansıtabilirsek turlar geçerek güzel bir netice alınacağını umuyorum.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün