Yüksek teknoloji sektöründe son gelişmeler

Nur ŞAUL BARAKAS Köşe Yazısı
22 Kasım 2023 Çarşamba

Hızla gelişen yüksek teknoloji sektörünün kuşkusuz en önemli oyuncularından biri olan İsrail yaşanılan savaş sürecinde dahi birçok yeniliğe imza atıyor. Sürekli olarak farklılık yaratan teknolojik gelişmeleriyle canlı bir ekosistem yaratmayı başarıyor.

Yüksek teknoloji sektörü, İsrail ekonomisinin büyüme motoru olarak kabul ediliyor: 2022'de İsrail'in GSYİH'sının %18'ini, önceki on yılın iki katından fazlasını oluşturuyor ve İsrail'in toplam ihracatının yaklaşık %50'sini oluşturuyor. İsrail İnovasyon Otoritesi'ne göre, son yıllarda her yıl yaratılan yeni start-up'ların sayısı azaldı. Zirve 2014 yılındaydı, yaklaşık 1.400 işletme açılmıştı. O zamandan beri bir düşüş görülüyor. Öte yandan, İsrailli şirketlerin borsadaki ilk halka arzlarının (IPO) sayısında bir artış görülüyo. Ayrıca, daha az birleşme ve satın alma yaşandı. Bu veriler, İsrail'in yüksek teknoloji endüstrisinde yapısal bir değişim eğilimine işaret ediyor olabilir: İsrail şirketlerinin büyük, bağımsız uluslararası şirketlere geçişi.

Fintech Gelişimleri: İsrail'deki fintech sektörü, dijital ödemeler, blok zinciri ve Insurtech gibi alanlarda yenilik yapan start-up'larla önemli ilerlemeler kaydetti. IVC raporuna göre, fintech şirketleri İsrail'de faaliyet gösteren tüm yüksek teknoloji şirketlerinin %10'unu oluşturuyor. Finansal kurumlar ve teknoloji start-up'ları arasındaki işbirliği, yıkıcı finansal çözümlere elverişli bir ortamı teşvik etti. Bu nedenle, fintech'in siber güvenlik ve organizasyonel yazılımlarla birlikte İsrailli girişimlere yapılan yatırımın yarısından fazlasını alması şaşırtıcı değil.

Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi: İsrail'in canlı start-up ekosistemi, dünya çapında endüstrileri dönüştüren yapay zeka ve makine öğrenimi sistemlerinin geliştirilmesinde uzmanlaşmış birçok start-up'ın ortaya çıkmasını sağladı. Bu start-up'lar, sağlık ve teşhis (Aidoc), perakende (Trigo), siber güvenlik (Deep Instinct), e-ticaret (Riskified) ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli sektörleri kapsamaktadır.

Yakın geleceğe baktığımızda, yüksek teknoloji sektörü, sürekli olarak sınırları zorlayan ve küresel zorluklara çözümler üreten bir inovasyon feneri olmaya devam ediyor.

Çeşitli start-up kadrosu, çığır açan teknolojileri ve risk almayı teşvik eden yapı dahilinde İsrail, teknoloji ortamını yeniden tanımlamaya devam ediyor. Bu teknoloji ekosistemi geliştikçe, dünya ‘Start-up Nation'dan daha da çığır açan gelişmelerin ortaya çıkmasını dört gözle bekleyebilir.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün