Diş sağlığında inovasyonlar

Nur ŞAUL BARAKAS Köşe Yazısı
21 Haziran 2023 Çarşamba

“Gülümsemeden asla tam olarak giyinmiş sayılmazsınız” mesajını veren 1982 yapımı ‘Annie’ filmi yayımlandığı yıldan beri herkesi etkisi altına aldı.

Gülümseme, beynimizde, vücudumuzda ve sosyal ilişkilerimizde önemli bir güce sahip basit bir işaret. Yine de gülerken görülen inci gibi dişlerin bakımı milyonlarca kişi için büyük bir endişe kaynağıdır. İsrailli firmalar gerçekleştirdikleri inovasyonları diş sektörüne de taşıdı.

DentaVox pazar incelemeleri, farklı coğrafyalardaki nüfusun yüzde 60’ının bir tür ‘dişçi korkusu’ yaşadığını ve yüzde 4’ünün ise hiç diş hekimine gitmediğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 39’u acıdan korkuyor, yüzde 24’ü kimyasalların kokusunu beğenmiyor ve yüzde 21’i de diş matkabının sesinden korkuyor. Yaklaşık olarak yüzde 7’si dişçi koltuğuna oturmaktan korkarken yüzde 5’i ağzını uzun süre açık tutmak zorunda kalmaktan çekiniyor. Kaçımız bu tepki gruplarından bir veya daha fazlasıyla bağlantı kurabiliriz?

Bazısı önemsiz gibi görünen bu endişeler, önemli sayıda kişinin ağız sağlığını ihmal etmesine yol açıyor. Halbuki ağız sağlığı genel sağlığımıza açılan bir penceredir. Araştırmalar, ağız bakterilerinin ve iltihabının kardiyovasküler hastalıklarda, doğum komplikasyonlarında ve solunum yolu hastalıklarında rol oynayabileceğini ve diğerlerinin yanı sıra diyabet, HIV gibi altta yatan sağlık sorunlarına ilişkin ipuçları sunabileceğini gösteriyor.

İsrail, karşılanmamış bir ihtiyacı fark etme veya başkalarının potansiyel görmeyebileceği fırsatları tespit etme konusunda inanılmaz bir yeteneğe ve son derece gelişmiş bir teknoloji ekosistemine sahip. İnovasyon konusundaki bu yaratıcılığı, yapay zekâyı kullanan ve dijital olarak etkinleştirilmiş teknolojiyi entegre eden geniş bir dental çözüm yelpazesi sunan önemli 120 şirketin ortaya çıkmasını sağladı. 3D görüntüleme kullanan teşhis ve tedaviler, kliniklerin ve laboratuvarların sorunsuz entegrasyonunu kolaylaştıran platformlar, ağız içi tarayıcılar, 3D baskı ve tele-diş hekimliği, verimliliği artıran, kişiye özel tedavi planlarına yardımcı olan ve cazip bir değer teklifi sunan anlayışlı çözümler. Bunlar; klinik performansı artırarak, koltukta kalma süresini azaltarak ve hasta deneyiminde belirgin iyileşmeler sağlayarak tüketicilerin dile getirdiği sorunları ele alıyor. Örneğin ForumTec’in diş etiyle kaplı dental implantlarını doğru bir şekilde tespit eden türünün tek örneği Implant Spotter (implant tespit edici). İki aşamalı implantoloji tedavileri sırasında diş eti dokusunun kesilmesi gibi karmaşık ve acı verici prosedürlere olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Bu yenilikçi dedektör ağrıyı en aza indiriyor, iyileşme süresini ve koltuk süresini azaltıyor ve tedavi verimliliğini en üst düzeye çıkartıyor. Endodonti ve implantoloji alanındaki uzun yıllara dayanan deneyimleri Forumtec’e bu uzmanlık alanlarında öncü bir konum kazandırdı. Forumtec, hem hasta hem de diş hekimi için tedavi kolaylığı ile daha hızlı, daha doğru dental prosedürleri için kanıtlanmış ve güvenilir apeks ve implant bulucuları sunuyor.

Dental pazar araştırması, 2023 yılındaki büyümenin en büyük itici güçlerinin kozmetik cerrahi, implantlar ve yeni teknoloji olacağını göstermekte. Sektör trendlerinin içinde bulunan aşağıdaki şirketler, aynı öngörülen pazar taleplerini karşılayan ürünler geliştirdi.

Görüntüleme Rehberliğinde İmplantoloji (IGI), 3D görüntüleme ve hareket takibi kullanan dünyanın ilk görüntü kılavuzlu implant diş hekimliği sistemidir. CT taraması ve bilgisayarlı navigasyon sistemi yardımıyla IGI, ideal dental implant yerleşimini kolaylaştırır. Bu sistem, cerrahın implantları ameliyat öncesi planlamaya göre hassas bir şekilde yerleştirmesine yardımcı olur, ameliyat sonrası dental morbiditeyi en aza indirmeye yardımcı olur ve cerrahi tedavi süresini azaltır.

Magdent, geliştirilmiş dental implant prosedürleri için başka bir yaratıcı ürün sunuyor. İmplant prosedürlerini takiben daha kısa sürede kemik oluşumunu ve kemik kalitesini artırmak için elektromanyetik alanlardan yararlanan Minyatür Elektromanyetik Cihaz (MED). Genel olarak dental implantlarında üç ila dört kez diş hekimine gitmek gerekir ve kemiğin implant etrafında iyileşmesi ve büyümesi (osseointegrasyon) üç ila altı ay arasında sürebilir. Kemik miktarını artırmak (osteogenez) için kemik aşısı gerekiyorsa bu süre dokuz aya kadar uzayabilir.  Uzun bir süreç olmasının yanı sıra kemik kalitesi düşük veya kemik yetersizliği olan hastalarda implantasyonun başarısızlık oranı önemli ölçüde artmakta. Diş hekimleri MED’le birlikte dental implant prosedürlerinde kemik kalitesinin yanı sıra osseointegrasyon süreçlerini etkin bir şekilde kısaltabilir ve geliştirebilir. Magdent, sigara kullanan ve diyabet/immün depresyon hastaları için tavsiye edilir.

İşte o güzel gülüşe nasıl sahip olunacağının cevabı IVENEER. Diş kaplamaları çatlakları, yongaları, lekeleri ve diğer kozmetik kusurları gizler. IVENEER tek enjekte edilebilir ve kapalı kaplama sistemine sahip. Klinisyenler, serbest el restorasyonunu tamamlamak için gereken sürenin çok altında bir sürede rafine, yüksek parlaklıkta bir restorasyon elde edebilir ve bu da onu piyasadaki en hızlı ve en etkili teknoloji haine getirir.

2022 yılında 38,84 milyar dolar büyüklüğünde olan küresel dental pazarın 2029 yılına kadar 63,93 milyar dolara ulaşacağı ve tahmin döneminde yüzde 7,4’lük bir BYBO sergileyeceği öngörülüyor. Dental bozuklukların artan yaygınlığı, kozmetik dental prosedürleri ve tedavilerine olan yüksek talep, ağız sağlığı konusunda artan farkındalık ve Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Tayland, Meksika ve Macaristan gibi ülkelerin kendilerini cazip dental turizmi destinasyonları olarak konumlandırmak için uygulamaya koydukları çeşitli iş dostu önlem gibi çeşitli faktörler bu genişlemeyi hızlandırmakta.

Beyaz gülüşlerle, keyifli bir yaz mevsimi yaşayacağımız günlere …

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün