2024 mutluluk yaratan bir yıl olsun

Nur ŞAUL BARAKAS Köşe Yazısı
4 Ocak 2024 Perşembe

Yeni bir seneye adım atmanın bir klasiği olarak umutları ve beklentileri listeledik mi? Peki herkes hazır mı takvimlerin, telefon ve diğer elektronik aygıtların 2024’ü göstermesine?

2023 yılı şaşırtacak olaylara sahne oldu. Umutların en zor anda bile var olduğunu, birlik ve beraberliğin sadece doğal afetlerde değil aslında birçok alanda var olması gerektiğini bizlere gösterdi. Yardım bilincinin, şifa olmanın, yaratabilmenin, el uzatmanın, fikirsel destek olmanın en yüksek basamağına yaklaştık geçtiğimiz yıl. Bu esnada genç beyinlerin normal hayata daha hızlı uyum sağladıklarını gördük. Yaşam döngüsünün hızla ilerlediği, durmak yerine aksiyona geçmenin ne denli önemli olduğunu yeniden anımsadık.

Yazılarımda teknolojinin ve yaratıcılığın gelecek nesilleri nasıl etkilediğini ve genç beyinlerin sürekli desteklenmesi gerektiğini onlara yetenekleri doğrultusunda yol açmanın öneminden bahsediyorum. Gerek start-up projeleri gerekse yaratıcı projelerin yakın gelecekte daha da büyük boyutlara ulaşacağı şüphesiz büyük önem arz ediyor.

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da teknoloji ve inovasyon alanında son dönemlerin en önemli proje adımlarının atıldığı 10. Başakşehir Living Lab İnovasyon yarışmasında öğrenciler yaratıcılıklarını konuşturdu. Doğal afet kiti projesi ile 220 proje içinden rakiplerini açık ara farkla geçtiler. Yakın bir gelecekte bu ve benzeri yarışmalarda sunulan projelerin insanlığa, bilime ve teknoloji sektörüne ne denli önemli katkıları olduğuna şahit olacağız. Sayın Hakan Çelik’in sunuculuğunu yaptığı ödül töreni heyecanlı anlara, gurura, mutluluğa şahit oldu. Sayın Çelik her bir kazanan projeden övgü dolu sözlerle bahsederken, yarışmacılar sahneye büyük bir heyecanla çıktılar.

Dört kategoride 804 proje arasından finale kalan yenilikçi fikirler tanıtıldı. Ülkemizde katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünlerini tasarlayıp üretmesi, her sektörde, global düzeyde söz sahibi olmaya aday gençleri, girişimcileri yüreklendirmektedir. Böylesine değerli katkılar sağlayan yol göstericiler, mentorlar ve yenilikçi adaylar var oldukça geleceğe umutla bakmak için haklı sebeplerimiz var diye düşünüyorum. 

İlk üç sırada dereceye giren projeler arasında olan velilerden bir olmanın haklı gururunu geçen hafta ailecek yaşadık. Gerek proje geliştirme konusunda uzun zaman sarf edilen emekler, gerek ise projenin tanıtım ayağında yapılan çalışmaların insanlığa hizmet edeceği yadsınamaz bir gerçek. Gelişen beyinlerin yüreklendirilerek, yol çizmelerine yardımcı olan herkesin katkısı çok değerli. Hele ki ortaokul seviyesinde kazanılan bu ödülün sahneye davet edilmesi sürecinde telaffuz edilen kıymetli yorumlar ise çok büyük önem arz ediyor. Ne mutlu ödülü bu ödüle hak kazanan öğrencilere!

Siz bu satırları okurken takvimler çoktan 2024’ü gösteriyor olacak. Yenilikler listelerinin yapıldığı, umudun eksilmediği, dilekler, heyecanlar ve hayaller yapılacaklar bölümünde yerini alırken, geçirilen yılın karması da aklımızdan geçmeye devam edecek. Ne yıldı ama dedirten olaylar yaşasak da herkes bir nebze kendini farklı limanlar keşfetti.

Hepinize önce barış, huzur ve sağlık, sonra mutluluklara şahit olacak olaylar yaşayacağınız daha sonra da bereket ve başarıların eşlik edeceği bir yıl temenni ediyorum. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün