Kulüp satın almak ve Hull City

Rudi DİRİMAN Köşe Yazısı
26 Ocak 2022 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Acun Ilıcalı, Championship’te mücadele eden Hull City’yi satın aldı. Aslında kulüp satın alma aşamasında en kolayı fiyatı belirleme ve satın almadır. Dikkat edilmesi gereken sonraki aşamalardır. Peki bunlar neler olabilir? 

Acun Ilıcalı’nın Hull City’yi açıklanan tutar ile 24 milyon Euro karşılığında satın aldı. Bu tutar Championship için oldukça uygun bir değerleme. Böylece, Allam Ailesinin 11 yıldır süregelen başarılı, fakat tartışmalı yönetimi son buldu. Genel olarak, İngiltere’de bir takım aldığınızda her ne kadar takımın sahibi de olsanız, taraftar kitlesinin takıma inanılmaz bağından dolayı kulüpte sahipliğinizi sürdürmeniz için Hull City halkını da memnun etmeniz gerekiyor. Takım iki kez Premier League’e terfi, ilk kez FA Cup final ve Avrupa futboluna kısa bir giriş yapsa bile taraftarlar Allam Ailesinin takımı bırakmasından dolayı çok mutlu. Bunun en büyük nedeni Hull City’nin isminin değiştirilmesi, Stadyum projesi ve Allam Ailesinin, Hull City taraftarına saygın göstermemesi olarak sıralayabiliriz.

Peki Acun Hull City’yi neden almış olabilir? Genellikle bir İngiliz futbol kulübünü satın almak PR çalışmalarının ilk aşaması olarak görülüyor. Avrupa’da veya İngiltere’de yapılacak bir medya yatırımı için ön hazırlık ve kendini tanıtma çabası olarak görülebilir. Ruslar ve Çinliler ülkeden paralarını çıkarmak için bunu yapıyor. Araplar, daha çok kendi itibarlarını yükseltmek ve farklı yatırımlar için bir giriş kapısı olarak kulüp satın alıyor.

Bir kulüp satın alınırken nelere dikkat etmek gerekir? Aslında şu an Hull City takımının kadro değeri 14 milyon Euro. Son on yıllık gelen ve giden transferlere baktığımızda toplamda bonservis değeri olarak kulüp bu operasyondan 30 milyon Euro kâr etmiş gözüküyor. Kulüp satın alırken aslında zor olan kısım, toplam tutar üzerinde değil verilen taahhütleri belirlemek ve bunların olası zararlarını hesaplamadan geçiyor. Futbol kulüplerinin önemli mülk anlaşmaları var: Biri kulübe sahip olabilir, başka biri antrenman sahasına sahip olabilir ve başka biri stadyuma sahip olabilir. Ödenecek borçlar olabilir. Ayrıca kulübü satın almaya karar verdiğinizde Premier League yönetimine, paranın kaynağını, iş planınızı ve neler planladığınızı anlatmanız gerekebilir.

Örnek olarak Newcastle sahibi Mike Ashley, 2007'de Hall Ailesinden 134 milyon Sterline kulübü satın alırken kulübün borçlarını ve sözleşmelerini denetlemedi, satın almanın ardından kulübün oyuncular için transfer anlaşmalarında hâlâ 27 milyon Sterlin borcu olduğunu keşfetti.

Kritik olan konu Mısırlı sahibinden Türk patronuna satılan Hull City taraftarı bu satıştan ne kadar memnun olacak. Mısırlı aile ile ciddi problemler yaşayan taraftarlar, kulübün yeni sahiplerine mesafeli yaklaşıyorlar. Türk halkının nabzını çok iyi tutmayı bilen Acun umarım City taraftarı ile arasını iyi tutacaktır. Sonuçta bir futbol kulübünü satmak istediğinizden en az iki seneye ihtiyacınız bulunuyor.

Diğer bir konu da kulübün önceden verilmiş sözleri, anlaşmaları ve finansal yapısı. Kâğıt üzerinde şu an için kulübün finansal olarak bir problemi olmadığını görmemize rağmen ilerleyen günler umarım bir sürpriz doğurmaz. 

Sonuç olarak ilk defa Türkiye’den birisinin bir İngiliz kulübü alması sevindirici bir gelişme. Asıl zorlu süreç Acun ve ekibi için şimdi başlıyor. Umarım şimdiye kadar yaptığı diğer işlerde olduğu gibi bunda da başarılı olur.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün