Şöhret olmanın bedeli Roman Abramovich

Rudi DİRİMAN Köşe Yazısı
2 Mart 2022 Çarşamba

Bütün dünyanın konuştuğu, Rusya’nın Ukrayna işgalinin futbola yansımalarını ve Roman Abramovich'in Chelsea başkanı olmasının bedeli…

İngiltere, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile beraber, Rus oligarklara yaptırım yapacağını duyurmuştu. Özelikle Abramovich için, 2019 yılından yolsuzluğa karıştığı belgeler parlamentoda tartışılmaya başlandı. Abramovich Kremlin’e yakın olmadığını defalarca basına açıkladı. Fakat, Abramovich ile beraber yüzün üzerinde Rus oligarka önümüzdeki günlerde yaptırım yapılacağı söyleniyor.

Bunun üzerine cumartesi günü Abramovich, Chelsea Kulübünü yine kulübe bağlı vakfa devrettiğini duyurdu. Kulübü, vakfa devretmesi yönetimsel olarak çok farklı bir durum olmuyor. Buna rağmen, bu kararı net olarak kamuoyuna kendini aklama çabası olarak görebiliriz. Buradaki soru Abramovich’e herhangi bir yaptırım gelecek mi? Varlıklarına el konulacak mı? Chelsea Futbol Kulübü onun varlıkları arasında mı?

Açıkçası hem kulübün vakfa devredilmesinden dolayı hem de İngiltere en büyük kulübünün batmasına izin vermeyeceğinden dolayı bu ihtimalin biraz uzak olduğunu söyleyebiliriz. Buradaki belirleyici nokta, Abramovich’in Chelsea’yi nasıl devrettiği ve vakıftaki rolü. Birleşik Krallık’ta varlıklara el konulması ile ilgili yasalar görece yeni ve kimse tam olarak ne yapması gerektiğini bilmiyor. Fakat Chelsea için tehlike halen devam ediyor diyebiliriz.

Abramovich durumun ne kadar kritik olduğunu farkına varmış durumunda. Bu yüzden Ukrayna-Rusya’nın savaşı sonlandırması için arabuluculuk görevi üstlenmeye başladı. Abramovich’in hem Portekiz hem de İsrail vatandaşlığı bulunuyor. Ayrıca

Yad Vaşem Holokost Müzesi Başkanı, İsrail Aşkenaz Baş Hahamı ve diğer bazı İsrailli yardım kuruluşlarının temsilcileri, ABD’nin İsrail büyükelçisine bir mektup yazarak, Rus-İsrailli milyarder Roman Abramovich´e yaptırım uygulanmamasını istedi. Bunlar hep Rusya’ya dönmek istemeyen Oligark’ın kurtuluş çabaları.

Ayrıca, FİFA ve UEFA Rus kulüplerini ve Rusya Milli Takımını yeni bir bildiriye kadar tüm turnuvalardan men etti. UEFA, Gazprom ile sponsorluk anlaşmasını feshetti. Rusya'da düzenlenmesi planlanan Şampiyonlar Ligi Finali, Paris'e verildi. Final maçı Fransa Milli Takımı'nın maçlarını oynadığı Stade de France'da oynanacak.

Premier League her zaman kalitesini korumak isteyecektir. Fakat uzun dönemde Chelsea için bir kriz kapıda diyebiliriz. Başkan veya kulüp sahibi olmak bazen olmadık kapılar açar, kişisel tanıtımınızı yapmanıza yardımcı olur. Fakat bazen ünlü olmanın bazı bedelleri olabiliyor. İngiltere’de belki yüzlerce oligark hisselerini çok güvendikleri ortaklarına devretti. Varlıklarını bir şekilde korumaya başladı. Kamuoyu etkisi yüzünden Abromovich’in bu şekilde bir çıkış yolu bulunmuyor. Onun yerine arabuluculuk yapıp savaşı durdurmaya çalışıyor. Şöhret olmanın bedeli bazen ağır olabiliyor.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün