ABD´den askeri yardıma onay

Aylar süren pazarlıklar sonucunda, aralarında İsrail, Ukrayna ve Tayvan´ın da bulunduğu ABD müttefiklerine 95 milyarlık yardım sağlayacak paket Temsilciler Meclisinde onaylandı. Birkaç milyar doların da Gazze´ye insani yardım olarak gitmesi bekleniyor.

Dünya
24 Nisan 2024 Çarşamba

ABD Temsilciler Meclisinde Tayvan, İsrail ve Ukrayna’nın güvenliğini sağlamayı hedefleyen 95 milyar dolarlık yardım paketi, Cumhuriyetçi aşırıcıların itirazlarına rağmen her iki partiden geniş destekle kabul edildi. Paketin içeriğinde 17 milyar dolarlık İsrail’e savunma yardımı ile birlikte Gazze’nin de olduğu savaş mağduru çeşitli bölgelere verilecek 9 milyarlık insani yardım da var. İnsani yardımın ne şekilde pay edileceği konusunda son karar Beyaz Saray’a ait ancak analistler bu ödeneğin kabaca 2 milyar dolarının Gazze’ye gideceğini bekliyor.

Tasarı şimdi Demokratların çoğunlukta olduğu Senato’da oylanacak. İki ay kadar önce benzer bir yasa Senato’dan geçmişti. Demokrat Başkan Biden’dan, Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConell’e kadar yasayı destekleyen tüm liderler, yine bu yasayı savunarak güç durumda kalan Cumhuriyetçi Meclis Sözcüsü Mike Johnson’un oylamayı gündeme getirmesini talep ediyor.

Senato’nun yasa tasarısını önümüzdeki hafta onaylayarak Biden’e kanunlaşması için imzaya yollaması bekleniyor.

İsrail’e yardım paketinin 5,2 milyar doları füze savunma sistemlerinin yenilenmesi ve genişletilmesi için kullanılacak. 3,5 milyar dolarlık kısmı ise gelişmiş silah sistemlerinin satın alınmasında, 1 milyar doları silah üretimini artırmada, 4,4 milyar doları İsrail’e sağlanan diğer askeri hizmet ve levazımat için, 2,4 milyar doları ise ABD’nin bölgede tuttuğu askerlerin ve operasyonların devamında sağlayacak.

Yasa, ayrıca bundan sonraki yardımların Filistinli mültecilere destek veren tartışmalı UNWRA (United Nations Relief and Work Agency - Birleşmiş Milletler Sosyal Yardım) Bölümüne gitmesini yasaklıyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Temsilciler Meclisi'nin yardım paketini onaylayarak İsrail’in düşmanlarına güçlü bir mesaj gönderdiğini söyledi.

İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu ise tasarı için, “Her iki Amerikan partisi İsrail'e güçlü bir destek sağlayarak Batı medeniyetini savunduğunu gösteriyor. Teşekkürler arkadaşlar, teşekkürler Amerika!” yorumunda bulundu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da İsrail'in ‘İran dahil yedi farklı cepheden gelen tehditlerle karşı karşıya olduğu’ bir dönemde Amerika'ya ‘sarsılmaz desteği’ için teşekkür etti.

ABD Başkanı Biden her iki partinin milletvekillerine övgüde bulunarak, "Bu kritik dönüm noktasında tarihin çağrısına cevap vermek için bir araya geldiler" dedi. Biden “Bu paket İsrail ve Ukrayna'ya önemli bir destek sağlayacak; Gazze, Sudan, Haiti ve diğer bölgelere acilen ihtiyaç duyulan insani yardımı ulaştıracak. Hint-Pasifik bölgesinde güvenliği ve istikrarı güçlendirecek" dedi.

Ukrayna'ya yapılan yardım talebi Cumhuriyetçilerin çoğunluk oyunu kazanamazken, bazı sol kanat Demokrat vekil İsrail'e yardım tasarısına karşı oy kullandı.

Söz konusu Demokrat vekiller Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik binlerce sivilin ölümüne yol açan saldırıları ile başlayan Gazze çatışmalarına son verilmesini talep etti.  Oylamadan sonra yayınlanan bir bildiride, Alexandria Ocasio-Cortez, Joaquin Castro, Pramila Jayapal ve diğer 16 temsilcinin de aralarında bulunduğu Demokratlar şunları söyledi: “İsrail'in meşru müdafaa hakkına kesinlikle inanıyoruz. Bu ortak görüşü desteklemek için diğer meslektaşlarımıza katılıyoruz. Hepimiz Demir Kubbe'nin ve diğer savunma sistemlerinin güçlendirilmesini destekliyoruz ve İsrail için bağımsız, güvenli ve emniyetli bir gelecek sağlamaya kararlıyız. Ancak Gazze halkının çektiği olağanüstü acıların içinde başka bir yol bulmanın ahlaki bir zorunluluk olduğuna inanıyoruz."

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün