Hamas liderleri Katar´dan ayrılmayı düşünüyor

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Hamas´ın liderlerin taşınması konusunda Umman ve başka bir bölgesel devletle temasa geçtiğini belirtti. Bildiri, Katar Başbakanı´nın Doha´nın rehine görüşmelerinde arabuluculuk rolünü yeniden değerlendirdiğini söylemesinin ardından geldi.

Dünya
24 Nisan 2024 Çarşamba

Wall Street Journal Cumartesi günü, Körfez devletinin İsrail ile dolaylı rehine müzakerelerinde Hamas üzerindeki etkisi konusunda artan baskıyla karşı karşıya olması sebebiyle grubun siyasi liderlerinin operasyon üslerini Katar'ın dışına taşımayı araştırdığını bildirdi.

Arap yetkililerinden alıntı yapılan raporda, Hamas'ın yakın zamanda liderlerinin yaşaması konusunda iki bölge ülkesiyle temasa geçtiği, bunlardan birinin Umman olduğu belirtildi.

Yayın organı, Hamas liderlerinin Doha'yı terk etmesi durumunda terör grubuyla müzakerelerin yürütülmesinin daha zor olabileceğini kaydetti.

Gazeteye açıklama bir Arap arabulucu, "Görüşmeler yine tıkandı ve Hamas'la müzakereciler arasındaki güvensizlik artıyor. Görüşmelerin yakın zamanda başlayacağına dair hiçbir umut görünmüyor" dedi.

Başka bir arabulucu, Hamas liderlerinin rehine anlaşmasını kabul etmemeleri halinde sınır dışı edilme tehditleriyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "görüşmelerin tamamen bitmesinin son derece gerçek bir olasılık" olduğu uyarısında bulundu.

Katar, ABD ve Mısır ile birlikte, Gazze'de ateşkes sağlanması ve halen Gazzeli terör grupları tarafından tutulan 133 İsrailli rehinenin serbest bırakılması amacıyla aylardır arabulucu olarak görüşmelerde bulunuyor.

2012 yılından beri  aralarında İsmail Haniye'nin de bulunduğu Hamas'ın siyasi liderlerine ev sahipliği yapan Doha, arabuluculuk yapmasına yönelik İsrail tarafından kendilerine sık sık yapılan eleştirileri geri çevirdi.

Ancak Katar Başbakanı geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkenin "istismar" ortamında İsrail ile Hamas arasındaki arabuluculuk rolünü yeniden değerlendirdiğini söyledi.

Başbakan Muhammed bin Abdurrahman El Sani, Doha'da düzenlediği basın toplantısında, “Katar, rolünü tamamen yeniden değerlendirme sürecindedir” dedi.

“Katar rolünün istismarı ve kötüye kullanılması var,” dedikten sonra; Katar'ın “Katar eyaletini hafifleterek seçim kampanyaları yapmaya çalışan politikacılar” tarafından ‘puanlama’ kurbanı olduğunu da sözlerine ekledi. Hiçbir politikacının ismini zikretmedi.

Çarşamba günü erken saatlerde El Sani, İsrail ile Hamas arasındaki anlaşma müzakerelerinin durduğunu belirtti. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün