Purim ve gölge oyunu

Her ay heyecanla bu köşede ne paylaşacağıma karar veriyorum. 24 Mart Purim Bayramı´nı kutlayacağımız için bu ay, STEAM ile yapılan aktivitelerin eğlenceli yanını göz önünde bulundururken ışık ve gölgeden faydalanmak istedim.

Çocuk-Aile
13 Mart 2024 Çarşamba

Vivet Adler

İbrani takvimine göre bu ay mutluluk ayı. Neşe içinde olduğumuz anları arttırmak elimizde. Kahkaha yogasını hiç duydunuz mu? Kahkaha yogasının temeli, beyni o anda istemeden de olsa yani sahte diyebileceğimiz kahkahayla neşeli olduğumuza inandırmak. Ve böylece atılan kahkahalar gerçeğe dönüşür. Beyin serotonin üretir. Bir çocuk için beyin gelişimi küçük yaşlarda gerçekleşir. Bu nedenle onların kahkahalarını bolca arttırmak gerekir. O zaman hep birlikte aşağıdaki aktivitelerle neşelenmeye ne dersiniz?

Purim’de Megilat Ester; Kraliçe Ester’in kahramanlığını vurgulayan hikâyesi okunur. Her sene kuklalarla bu hikâyeyi çocuklarımıza anlatırız. Bu nedenle evde farklı bir yöntem deneyecek ve gölge oyunu gerçekleştireceğiz. STEAM eğitim modeliyle disiplinler arası geçiş için önce el feneri, sonra Purim’in hikâyesindeki kuklaları hazırlayacağız. Ve bir diğer aktivite olarak baskı yapacağız. Hag Purim Sameah!

 

Gölge oyunu bilim deneyi ve sanat

Gerekli malzemeler: Beyaz kâğıt, makas, renkli kalemler, yapıştırıcı, mini pil, iletken bant, mini ampul.

Yapılışı: Beyaz kâğıda iki adet el feneri çizilir ve şablon çıkarılır. Renkli kalemlerle boyanır. Kesilerek içine ampul, iletken bant ve pil konulur. İki taraftan yapıştırılır. Odanın ışıkları söndürülür ve el feneri duvara yansıtılır. Mümkünse kâğıt yuvarlanarak üç boyutlu hazırlanabilir. Deneme için diğer el ile duvarda gölge kuş veya tavşan şekli yapılır.


Purim karakterleri

Gerekli malzemeler: Beyaz karton bardak, makas, yapıştırıcı, streç film, siyah gazlı kalem.

Yapılışı: Beyaz karton bardağın alt kısmındaki daire kesilir. Streç film üzerine Purim karakterleri çizilir ve hazırladığımız el feneri ile duvara yansıtılır.

Neler oluyor? Işık geçirmeyen bir cismin ışığı engellemesi nedeniyle, aydınlık bir yerde karanlık oluşuyor. Böylece gölge duvara yansıyor.

 

Tişörte baskı ‘Purim karakterleri’

Gerekli malzemeler: Purim karakteri veya Aman’ın kulağı kurabiyesi resmi olan bir peçete veya çıktısı alınmış kâğıdı ıslatarak incelmesi beklenir.

Ütü (Bir yetişkinden yardım alın, ütü sıcak ve tehlikeli olabilir),

T-shirt veya beyaz bir kumaş, örtü, iki parça kesilmiş streç film, bir parça yağlı kâğıt.

Yapılışı: Streç film üstüne karakter konur ve üzeri başka bir streç filmle kapatılır. Kenarlarından kesilir. Tişört veya beyaz kumaş üzerine ütü ile baskı yapılır.

 

*UÖMO Jewish Studies Leader / Yazar ve Çocuk Performans Koçu


Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün