Amerikan kamuoyunun çoğu İsrail´i Hamas´a karşı savaşında destekliyor

ABD´de seçmenler arasında yapılan yeni bir araştırma, çoğunluğun İsrail´in Hamas´ı Gazze´den temizleme amacını desteklediğini ortaya koydu.

Dünya
29 Şubat 2024 Perşembe

Sonuçları bu hafta açıklanan Harvard-Harris kamuoyu araştırması, katılımcılara mevcut durumda İsrail’i mi Hamas’ı mı desteklediklerini sordu. Katılımcıların yüzde 82’si, İsrail’i desteklediklerini belirtti. Yüzde 68 de, İsrail’in Hamas’ı Gazze’den temizleme yolunda, sivil kayıplardan kaçınmak için elinden geleni yaptığını ifade etti.

Ateşkes yapılmalı mı sorusuna ise yanıt verenlerin yüzde 68’i, herhangi bir ateşkesin kalan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması koşuluna bağlı olması gerektiğini dile getirdi. İsrail’in askeri operasyonu ile ilgili olarak yüzde 67, bölgede 1,2 milyon insanın yaşadığı belirtilmesine rağmen, Gazze’deki kara operasyonunu desteklediği.

Büyük bir çoğunluk -yüzde 78- Hamas’ın Gazze yönetiminden uzaklaştırılması gerektiğini savundu. Savaştan sonra, bölgenin yönetiminin kimde olması yönündeki soruya ise, yüzde 34 İsrail, yüzde 39 ise Arap devletleri tarafından kurulan yeni bir otorite yanıtını verdi.

Araştırma ayrıca, daha geniş bölge ile ilgili görüşleri de ortaya koydu. Yüzde 80, Amerikan güçlerinin yerel terör gruplarının saldırısı altında olduğunu belirtti. Başkan Biden’ın İran politikası da araştırmada gündem oldu. Yüzde 54, İran destekli Yemen, Suriye ve Irak’taki gruplara verilen karşılığın ‘çok zayıf’ olduğunu belirtti. Yüzde 61 de, Biden yönetiminin İran politikasını başarılı bulmadığını ifade etti.

18-24 arası yaş grubunda, İsrail desteği yüzde 72 görünürken, 25-34 yaş grubunda bu destek yüzde 66 olarak kendini gösterdi. 55 yaş üzeri grupta ise destek oranı yüzde 90 olarak ortaya çıktı.

Diğer taraftan 18-24 yaş grubunun yüzde 53’ü, koşulsuz olarak bir ateşkesi destekledi. 55 yaş üzeri grubun yüzde 80’i ise, rehinelerin serbest kalmadığı bir ateşkesin kabul edilmemesi gerektiğini belirtti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün