Holokost ve Srebrenitsa kurtulanlarından katliamlara karşı iş birliği

Selin KANDİYOTİ Kültür
7 Şubat 2024 Çarşamba

Uluslararası Holokost Kurbanları Anma Günü için Bosnalı Müslümanların 1990’larda katliama uğradıkları Srebrenitsa’ya giden Holokost kurtulanları ve Yahudi liderler, Bosnalı Müslüman liderler ile barış için yeni bir girişim başlatmak için bir araya geldi.

Cornell Üniversitesi hukuk profesörü ve Almanya’da bir mülteci kampında Holokost kurtulanları anne ve babadan doğan Menachem Rosensaft, geçmişi değiştiremeyeceklerini ancak her iki tarafın kolektif güçlerini kullanarak geleceği değiştirebileceklerini söyledi.

Srebrenitsa’da gerçekleşen törende 1995 yazında Bosnalı Sırplar tarafından öldürülen 8 bin Müslüman anıldı.

Bosna Hersek Yahudi Cemaati Başkanı Jacob Finci, BM’nin 11 Temmuz’un Srebrenitsa katliamını anma günü olarak belirlemesi için çağrıda bulundu. Finci, 1943’te İtalya’da bir toplama kampında hayata gelmişti.

Müslüman ve Yahudi cemaatlerinin iş birliği atılımı, İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim’den beri süregelen ve her geçen gün artan yoğun gerilime rağmen başlatıldı.

Törendeki katılımcılar 1200 kişinin öldürüldüğü ve 240 kişinin rehin alındığı 7 Ekim saldırısını kınadı. Aynı zamanda Gazze’de Filistinli sivillerin çektiği acılara dikkat çekildi. Rosensaft, Hamas’ın 7 Ekim vahşetini sert bir dille kınadıktan sonra hayatını kaybeden ve yerlerinden edilen masum Filistinli sivillere kayıtsız kalınmaması gerektiğinin altını çizdi. Sivillerin savaşın kurbanı oldukları vurgulandı.

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Hüseyin Efendi Kavazoviç, oluşumu barış ve karşılıklı anlayış için mütevazi bir katkı olarak nitelendirdi. Kavazoviç, “İşgale direnmek suç işlemeyi haklı çıkarmaz, aynı şekilde terörle mücadele etmek de sivilleri öldürmeyi ve onları toplu bir şekilde cezalandırmayı haklı göstermez” dedi.

Kavazoviç ve Rosensaft her iki dinin temelinde yer alan “Bir kişiyi kurtaran bütün dünyayı kurtarır” ifadesini içeren memorandumu imzaladı.

Bosna Hersek’te bulunan Almanyalı üst düzey diplomat Сhristian Schmidt bu atılımın uzun süreli olacağını söyledi ve şu sözleri ekledi: “Müslüman ve Yahudi liderler bugün topluluklarının tarihi tecrübeleri arasında bir köprü kurarak karşılıklı saygı ve barış içinde birlikte yaşamanın mümkün olacağına dair yolu açtı.”

Schmidt bu girişimin takipçilerinin her geçen gün artması ve Hıristiyan toplumundan da katkı sağlanması yönünde umutlu olduğunu belirtti.  

Törende söz alanlar arasında Srebrenitsa Anma Merkezi Direktörü Emir Suljagic ve Avrupa Birliği Bosna Hersek Temsilcisi Johann Satler da bulundu.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün