Netflix´in ´Yahudi Çöpçatanlığı´ dizisi eğlendirirken ufuk açıyor

14 Şubat´da izlemek için -ya da denemek için- ´Jewish matchmaking-Yahudi çöpçatanlığı´ adlı realite şovuna bir şans verebilirsiniz.

Selin KANDİYOTİ Kültür
14 Şubat 2024 Çarşamba

2007’den beri profesyonel olarak çöpçatanlık yapan Ortodoks Yahudi’si Aleeza Ben Shalom’un farklı kültürlerden gelen Yahudi bekarları bir araya getirdiği realite şov, çok geniş bir izleyici kitlesine ulaşmayı başardı. Ben Shalom bugüne kadar 200 kadar Yahudi çiftin evlenmesini sağladı. Dizi boyunca seyirciler, kaş kalınlığından, Sefarad kökenli oluşa, İbranice bilgisinden kaşerut kurallarına adayların takıntılı olduğu birçok konuya tanık oluyor. Dizide ondan fazla bekar Yahudi Shalom’dan koçluk alıyor ve ilk buluşmalarını kameraların önünde yaşıyor. ABD ve İsrail’den olan katılımcılar Ortodoks, muhafazakar ya da reformist olabiliyor. Yapım aynı anda Tikkun olam (dünyayı tamir etmek için hayatın boyunca iyilikler yapmak) ve Şomer Negia (kişiyle oluşturulabilecek bağın doğasını netlik içinde belirleyebilmek için ilk birkaç görüşmede tensel hiçbir temas olmaması) gibi bazı Yahudi kavramlarını geniş kitlelere tanıtıyor.

Shalom’un sağlıklı ve kalıcı bir ilişki için dizide de defalarca tekrarladığı mottosu şöyle: “Eğer bir şüphen varsa görüş ve ondan nefret edene kadar onunla çıkmaya devam et.” Bu önerisinin evrensel olduğunu söyleyen Ben Shalom, çöpçatanlık işini Tevrat’ın öğretisi ile yaptığını ancak dünyada herkese yardımı dokunabileceğini ifade ediyor.

Daha evvel görücü usulü ile evlilikler Netflix’in ‘Shtisel’ ve ‘Unorthodox’ dizilerinde olumsuz bir şekilde ele alınmıştı. Bu yapımla Ortodoks Yahudiliğinde çok önem arz eden fakat aynı zamanda günümüzün bir gerçeği olarak dünyada tüm kesimlerde hala çok rağbet gören çöpçatan aracılığı ile tanışma kavramı modern günümüze uygun hale getirilerek daha sempatik bir zemine oturuyor.

Harmonie Krieger, dizide tanıştığı erkeğe dokunmaması tembih edilen adaylardan biri ancak 44 yaşındaki Los Angeleslı katılımcı daha ilk tanışmada tanıştığı adama sarılıyor. Dizi bu anlar gibi kişinin kültürel özelliklerinden kolayca vazgeçemeyeceğini gösteren komik anlarla dolu. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün