Antisemitizme karşı yüz binler sokaktaydı

Fransa genelinde 115 bin kişi, İsrail-Hamas çatışmasının başlamasından itibaren antisemitizmdeki yükselişi protesto etmek için pazar günü yürüyüş yaptı.

Dünya
15 Kasım 2023 Çarşamba

Hamas’ın İsrail’de 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırının ardından İsrail’in karşılık vermesiyle yaşanan can kayıpları Fransa’da Yahudi vatandaşlara karşı eylemleri arttırdı. Fransa'da son üç haftada 1.300'e yakın Yahudi karşıtı olay gözlemlendi.

Fransa Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet ve Senato Başkanı Gerard Larcher, antisemit eylemlerin gerçekleşmesi üzerine büyüyen endişeyi gidermek amacıyla, antisemitizme karşı yürüyüş çağrısı yaptı.

Pazar günü Yahudi karşıtlığını protesto etmek isteyen halk sokaklara döküldü. Protestocuların büyük çoğunluğu üst düzey Fransız politikacıların önderliğinde başkent Paris'te yürüdü. 10 bin kişi ise Lyon, Nice ve Grenoble’de toplandı.

Meclis ve Senato başkanlarının yanı sıra eski Cumhurbaşkanları François Hollande ve Nicolas Sarkozy, Başbakan Elisabeth Borne ve Fransa Yahudi Organizasyonları çatı kuruluşu (CRIF) Başkanı Yonathan Arfi, kortejin önünde ‘Cumhuriyet için, antisemitizme karşı’ pankartını taşıyarak yürüdü.

 Bu yürüyüş, 1990 yılında Carpentras Yahudi Mezarlığına yapılan saldırılara karşı düzenlenen protesto yürüyüşünden bu yana antisemitizme karşı yapılan en güçlü eylem olarak Fransa tarihine geçti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün