Tel Aviv´de binlerce kişi rehineler için Netanyahu karşıtı eylem yaptı

Adı ´Esirler Meydanı´ olarak değiştirilen meydanda toplanan kalabalık Başbakan´ın sorumluluğu kabul etmesi ve istifa etmesi çağrısında bulunurken; Kudüs´te gösterilerde üç kişi tutuklandı.

Dünya
8 Kasım 2023 Çarşamba

Zafir Reytan

Cumartesi gecesi binlerce insan, Gazze'deki Hamas tarafından rehin tutulan yüzlerce kişinin ailelerine destek amacıyla Tel Aviv'in merkezinde yer alan ve yakın zamanda adı değiştirilen Esirler Meydanı (Captives Square)'nda toplandı.
Gösteriden kısa bir süre sonra, aralarında bazı rehinelerin ailelerinin de bulunduğu katılımcılar, Gazze'den şehir merkezini ve çevredeki bölgeleri hedef alan roket saldırılarından saklanmak zorunda kaldılar. İsrail bir yandan Hamas'ı devirmeye bir yandan da rehineleri kurtarmaya çalışırken, roketlere karşı şehirlerini korumaya devam ediyor. 7 Ekim’de savaşın patlak vermesinden bu yana olağan hale gelen roket saldırısında herhangi bir yaralanma ya da hasar bildirilmedi.
Kudüs başta olmak üzere birçok yerde Başbakan Binyamin Netanyahu'yu savaşı ve rehine görüşmelerini yanlış yönetmekle suçlayan ve istifası çağrısında bulunan protesto gösterileri yeniden başladı.

Tel Aviv Sanat Müzesi'nin önünde, 7 Ekim'de Hamas militanları tarafından kaçırılanların fotoğraflarının bulunduğu posterler taşıyan katılımcılar, bu amaca en iyi şekilde nasıl ulaşılabileceğine dair çeşitli görüşlerini dile getirirken, bu kişilerin evlerine geri getirilmesi çağrısında bulundular.

Gecede kalabalığa seslenen Ramos Aloni isimli bir rehine yakını oldu. Ramos Aloni’nin iki kızı, küçük torunları ve bir damadı, Hamas’ın elinde esir. Aloni, İsrail'in insani yardım ve ateşkes taleplerini ancak "iki yönlü olması halinde" kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Aloni kalabalığa, "Başbakan 'Birlikte kazanacağız' diyorsa, bu tutsaklarla birlikte demektir. Esirlerin tümü serbest bırakılmadan ateşkes olmaz" dedi.

7 Ekim'de İsrail'in güneyine saldıran Hamas tarafından en az 246 kişi kaçırılmıştı; bunların büyük çoğunluğu küçük çocuklar ve yaşlılar da dahil olmak üzere siviller oluşturuyor. Dört kişi serbest bırakılırken,  Hamas'ı ortadan kaldırmak için Gazze'ye giren birlikler tarafından da bir asker kurtarıldı. Ayrıca 2014'ten bu yana Gazze'de tutulan iki İsrailli de Hamas’ın elinde rehine.

Netanyahu, bazı kesimlerden, Hamas'ın İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutsakların serbest bırakılması karşılığında tüm rehineleri serbest bırakması yönündeki teklifini değerlendirmesi yönünde baskı görüyor. Netanyahu yönetimi, teklifi samimiyetsiz bir hile olarak nitelendirip reddetti. Ayrıca, karşılığında rehine almadan çatışmalara insani bir duraklama yapılması yönündeki çağrılara da direndi.

Protesto gösterisinin başlangıcında söz alan Tel Aviv Belediye Başkanı Ron Huldai, eski Başbakan Yitzhak Rabin’in tam 28 yıl önceki suikastının yıldönümüne atıfta bulundu. Huldai, Rabin'in "zor kararların nasıl alınacağını bildiğini" dile getirdi. Huldai, Netanyahu'nun da artık bunu yapması ve tüm esirleri geri getirmesi gerektiğini belirtti.
Düzenlenen gecede konuşmalar arasında kalabalığın, "Onları evlerine getirin, hemen!" sloganları dikkat çekti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün