Gazze´ye ´nükleer saldırı bir seçenek´ diyen bakan açığa alındı

İsrail kabinesinde görev alan ve bir radyo söyleşisinde ´varsayımsal bir nükleer seçenek´ hakkındaki soruya, “Bu da bir seçenek” yanıtını veren Bakan Amihay Eliyahu, söz konusu açıklamasının ardından açığa alındı.

Dünya
8 Kasım 2023 Çarşamba

İsrail’in seçeneklerinden birinin Gazze’de Hamas’ın üzerine bir nükleer bomba bırakmak olduğunu belirten Bakan Eliyahu’nun sözleri büyük tepki topladı. Başbakan Netanyahu, Bakan’ın sözlerini hemen yalanlayarak, Eliyahu’yu kabinedeki görevinden de belirsiz süre için uzaklaştırdı. Netanyahu, “Eliyahu’nun sözleri gerçeklikten uzak” dedi.

Başbakanlık Ofisi, koalisyon hükümetindeki aşırı sağ parti üyesi ve Miras Bakanı Amihay Eliyahu'nun "bir sonraki duyuruya kadar" kabine toplantılarından uzaklaştırıldığını açıkladı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada "Eliyahu'nun açıklamaları gerçeğe dayanmıyor. İsrail ve İsrail ordusu, masumlara zarar vermemek için uluslararası hukukun en yüksek standartlarına uygun olarak faaliyet gösteriyor. Zaferimize kadar bunu yapmaya devam edeceğiz," ifadeleri yer aldı.

Eliyahu’nun, Hamas’la savaş süresi için kurulan üç üyeli ‘savaş kabinesi’ ile alakası bulunmuyor. Eliyahu, daha geniş kapsamlı olan güvenlik kabinesinde de yer almıyor.

Savaş kabinesi üyesi Benny Gantz da Eliyahu’nun sözlerine tepkisini sosyal medya hesabından paylaştı: “Eliyahu’nun gereksiz ve sorumsuz açıklaması İsrail’in yoluna ve değerlerine zarar vermektedir. Çok ağır bir şekilde politik zarar veren ve daha da kötüsü, evlerinden tutsak alınan rehinelerin ailelerine acı veren bir açıklamadır.”

Reuters'e konuşan üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Açıkçası bu sakıncalı bir açıklamaydı. Başbakan, Eliyahu’nun hükümet adına konuşmadığını açıkça ifade etti," dedi.

Eleştirilerin hedefi olan Amihay Eliyahu da sosyal medya hesabından "Nükleer ifadesinin mecazi olduğunu mantıklı olan herkes anlayabilir," açıklamasında bulundu.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün