Bağışıklığımızı nasıl güçlendiririz?

Çocuk-Aile
8 Kasım 2023 Çarşamba

Ceysi Kazado

Mevsim itibariyle sık sık karşılaştığımız soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıklardan bağışıklığımızı destekleyici besin ögelerini doğru seçerek ve sık sık tüketerek korunmak mümkün. Unutmayın, vücut direncinizi güçlendirmek için beslenme olmazsa olmaz. Peki, bağışıklığımızı güçlendirmek için neler yapmalıyız;

*Et, balık, süt ve süt ürünleri, tahıl, sebze ve meyveler düzenli olarak tüketin. 

*Düzenli ve yeterli uyumaya dikkat edin.  

*Aşırı alkol kullanımından kaçının. 

*Düzenli olarak egzersiz yapın. 

*Pişmemiş veya kabuğu ayıklanmamış sebze ve meyveleri tercih etmeyin.

*Çiğ veya akışkan kıvamda olan yumurta tüketmeyin. 

*Yumurta ile yapılan her türlü yiyeceğin yeteri kadar pişirilmiş olmasına dikkat edin. 

*Pastörize edilmemiş meyve ve sebze suları tüketmeyin.

Balkabağı kış aylarının vazgeçilmezi

Özellikle balkabağı; yemeklerin renkli yüzü, kabakgiller ailesinin en tatlı gıdalarından kış aylarının vazgeçilmez besinidir. İçeriğinde bol miktarda; beta-karoten, C, K, E vitamini, magnezyum, fosfor ve demir bulunur, sağlığa birçok yararı vardır.

Kış aylarında mevsim değişikliği etkisiyle metabolizma yavaşlar. Bununla birlikte beden direnci düşer ve enfeksiyon kapmaya daha yatkın hale gelir. Kış aylarında cildin sağlığı da kendi payına düşeni alarak, fazla kuru hale gelir, rengini ve ışıltısını yitirir. Bitkinlik ve yorgunluk yakınmaları bu dönemde çoğalır. Bedeninizde bu farklılıkları yaşamaya başladıysanız gün içerisinde beslenme öğünlerinize balkabağını ilave etme zamanı gelmiştir. Balkabağını, keserken de fark ettiğimiz gibi bol miktarda lif içermektedir. İçerdiği bu lifler vücudumuzdaki toksinlerin ve zararlı yağların büyük çoğunluğunu vücuttan dışarı atar. Kolesterolün yani kandaki zararlı yağ oranının düşmesine yardımcı olur. Ayrıca 100 gramında yalnızca 26 kalori bulunur, uzun süre tok tutar ve gerekli olmayan enerji alımını engelleyerek kilo verme süresinde fayda sağlar.

Bununla birlikte balkabağı, tatlıdan, çorbaya ve yemeğe dek birçok üründe kullanılabilir.

Elmalı, balkabaklı Smoothie

Malzemeler:

-1/4 su bardağı yulaf ezmesi

-1/4 su bardağı bal kabağı püresi

-4 yemek kaşığı yoğurt

-1 orta boy dilimlenmiş elma

-Yarım su bardağı badem sütü

-1 su bardağı

-Tarçın

-Zencefil

-Zerdeçal

Yapılışı:

Tüm malzemeleri blender’a ekleyin ve 30 saniye ile bir dakika arasında pürüzsüz hale gelene kadar çekin. Hem lezzetli hem de oldukça sağlıklı bu tarifi ara öğünlerinizde keyifle tüketebilirsiniz, şimdiden afiyet olsun.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün