Hanuka ve renkler

Bu ay, ışıklar ve mucizeler bayramı Hanuka Bayramı´nı kutlayacağız. İsminden de anlaşıldığı gibi çok renkli ve heyecan veren bayramlarımızdan biridir Hanuka. ´Mucizeler bayramı´ olmasının nedeni, Bet-Amikdaş zamanında bir güne yetecek yağın sekiz gün kadar sürmesi ve küçük bir Makabi ordusunun büyük bir orduyu yenmesidir. O zamanlarda çocuklara İbranice öğretmek için bulunan yöntem ve sevivonlar bize STEAM eğitim modelini işaret eder.

Çocuk-Aile
13 Aralık 2023 Çarşamba

Vivet Adler

Artık çoğumuzun aşina olduğu STEAM, günlük problemlere çözümler bulmayı sağlayan, fen bilimi, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik dallarını birbirine entegre eden bir eğitim modelidir.

Hanuka’da yaşanılan mucizeleri hatırlamak için, dokuz kollu şamdan hanukiyaya her akşam bir mum daha ekler ve mumları yakarız. Benim de en çok sevdiğim bayramlardan biri olduğu için şimdi gelin hep birlikte, Hanuka Bayramı’nı simgeleyen değerlerimizle üç aktivitemizi birleştirelim.

Renkler Şöleni (fen bilimi-sanat-matematik)

Gerekli malzemeler: Metal bir kap, kabı kaplayacak kadar yağ, musluk suyu, renkli gıda boyası ve içine koymak için minik kaplar, damlalık veya pipet…

Yapılışı: Önce minik kaplar içinde sıvı gıda boyaları su ile karıştırılır. Metal bir kabın içine yağ dökülür. Üstüne damlalık veya pipetle değişik renkler damlatılır. Renklerin dansı izlenir.

Neler oluyor?

Suyun yoğunluğu yağın yoğunluğuna göre daha fazla olduğu için altta kalır ve renkli gıda boyaları yağa karışmadan hareket ederler.

Hanukiya Kar Küresi (Mühendislik-sanat-teknoloji)

Gerekli malzemeler: Renkli şöniller, boş cam kavanoz, yapıştırıcı, strafor köpük (daha önce evinize gelen hediye kutularından çıkan) veya yalancı kar taneleri.

Yapılışı: İstenilen renkte şönillerle hanukiya yapılır. Cam kavanoza yapıştırılır. Yalancı kar taneleri eklenir.

Her akşam sarı veya portakal renkli şönil mum görüntüsü vermek için hanukiyanın üstüne eklenir. Yalancı kar tanelerini yapmak için bir kaşık mısır nişastası ile yarım çay bardağı saç kremi karıştırmanız yeterli.

Hag Sameah!

*UOMO Jewish Studies Leader Yazar ve Çocuk Performans Koçu

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün