Yahudi komşularına destek için kapılarına mezuza takıyorlar

Kaliforniya´nın Studio City şehrinde Yahudi bir ailenin evine saldırı düzenlendi. Saldırganın söz konusu evi, dış kapısında asılı olan mezuzadan dolayı seçtiği ortaya çıkınca Yahudi olmayan komşular kendi kapılarına mezuza asmayı teklif etti.

Selin KANDİYOTİ Kültür
8 Kasım 2023 Çarşamba

Mahallede yaşayan haham ve aynı zamanda tanınan bir komedyen olan Menachem Silverstein, olayın ardından Yahudi olmayan komşulardan gelen bu destek karşısında çok duygulandığını olduğunu söyledi. Silverstein, saldırının tek seferlik bir olay olarak sınırlı kalmasından dolayı komşuların bu jesti gerçekleştirmediğini ancak tekliflerinin Yahudilerin kendilerini güvende hissetmedikleri bu günlerde tam da ihtiyaç olunan dayanışmayı gösterdiğini belirtti. Haham, olayın Nazi zulmü sırasına Danimarka Kralının sarı yıldız takarak ülkesinin Yahudilerini korumaya çalıştığı hikayeyi hatırlattığını söyledi ve “Herkes mezuza takarsa kimin Yahudi olduğu belli olmayacağı için Yahudiler de mezuza asmaya devam edebilir” dedi.

Silverstein’ın mahallesinde yaşananlar 7 Ekim Hamas katliamından beri dünyanın dört bir tarafında yaşanıyor. Yahudiler evlerinin kapısında asılı, Tevrat’tan pasajlar içeren bu küçük kutuların Yahudi kimliklerini şüpheye yer vermeyecek şekilde belli ettiğinden kendilerini savunmasız bıraktıklarını düşünüyor ve kapıdan kaldırmayı düşünüyor.

Kanada’nın Ontario şehrinde bir çift kapılarındaki mezuzanın, vandalların garajlarının kapısına ‘Davut’un yıldızı’ grafitisini çizmelerine neden olduğunu düşünüyor. Paris ve Berlin’de de mezuzaların bu saldırganların eline ipucu verdiği düşünülüyor.

Bazı insanlar bu tarz olaylardan kaçınmak için geleneksel mezuzalarını indirip yerine ‘Kamezuza’ denen 2021’de İrlandalı bir Habad-Lubavich hahamı tarafından Yahudi öğrenciler için geliştirilen ve hırsız alarm sistemine benzeyen kamufle edilmiş mezuzalar takıyor. Londra ve Berlin’de kendi güvenlikleri için mezuzalarını tamamen çıkaran Yahudi aileler bulunuyor.

Sidney’de Modern Ortodoks Merkez Sinagogu Hahamı Levi Wolff, cemaat üyelerinin kendisine mezuzalarını yolladıklarını, bunun cemaatinin korktuğu anlamına geldiğini belirtti. Sidney’de ‘Yahudileri gazlayın’ tezahüratları yapılan Filistin yanlısı gösteriler yaşanıyor. Hahamlar cemaatlerini mezuzalarını geri takmaları için cesaretlendirmeye çalışıyor.

New Jersey’de ise Haham Marc Katz daha temkinli davranılması gerektiğini ve özellikle Cadılar Bayramı haftasında birçok evden şeker toplandığı için cemaatinin Yahudi olduklarını belirten simgeleri gözler önüne sermekten imtina etmeleri gerektiğini belirtti. İnsanların her şeyden önce kendilerini korumaları gerektiğini belirten Haham bunu uyarıyı sinagogun facebook sayfasında da paylaştı.

Toronto’da Yahudi olmayan Susie Mofat adındaki bir kadın X’te evinin kapısına mezuza koyduğunu fotoğrafladı ve altına yorum olarak, “Yahudi olmayan bir kimse olarak korku içinde yaşamamayı hakkeden arkadaşlarımla dayanışma içindeyim Bir daha asla” yazdı. Bu tweet 1,2 milyon kişi tarafından görüntülendi. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün