Indianapolis´teki antisemit saldırı geri tepti

üzerinde Davut´un yıldızı olan bir binaya arabasıyla daldı. Ancak binanın Black Hebrew Israelites adındaki Yahudi karşıtı kuruluşa bağlı bir okul olduğu anlaşıldı.

Selin KANDİYOTİ Kültür
8 Kasım 2023 Çarşamba

Indianapolis’te Ruba Almaghtheh adındaki 34 yaşındaki kadın üzerinde Yahudiliği simgeleyen Davut’un yıldızı işaretini gördüğü ‘Israelite School of Universal Practical Knowledge’* okuluna planlı saldırı yaptığını itiraf ettikten sonra tutuklandı. Söz konusu binanın Black Hebrew Israelites adındaki Yahudi karşıtı kuruluşa bağlı bir okul olduğu anlaşıldı. Polis Almaghtheh’i terör eylemi gerçekleştirme niyeti bulunduğu için beşinci derece ağır suçla tutukladı.

Fox59 yayının elde ettiği polis raporuna göre, cumartesi saat 12.30’da bir çağrı üzerine polis bir nefret suçunu sorgulama nedeniyle olay yerine gitti. İncelemeler sonucunda Almaghtheh’in arabasını geri vitese takarak içinde çocuklar ve yetişkinler bulunan okul binasına sürdüğü anlaşıldı. Almaghtheh televizyonda İsrail-Hamas savaşını izlediğini, evinin karşısındaki ‘Yahudi okulu’ binasında gördüğü ‘Davut’un yıldızı’ sembolünden rahatsızlık hissettiğini ve bu saldırıyı planladığını itiraf etti. Rapora göre ayrıca kadın söz konusu nefret suçunu işlerken telefonda hapishanede bulunan bir akrabası ile konuştuğunu kabul etti.

Haberin sosyal medyada yayılmasından sonra ‘iki yanlış bir doğru yaptı’, ‘düşmanının düşmanı her zaman dostun değildir’ ‘kazan-kazan’ gibi okuyucu yorumları görüldü.

*Israelite School of Universal Practical Knowledge (ISUPK), ABD Pennsylvania- Upper Darby merkezli, siyahi üstünlükçü bir dini tarikat ve kar amacı gütmeyen kuruluş. Grup, Black Hebrew Israelites -Siyah İbrani İsrailci hareketinin bir parçası; Amerikalı siyahların İsrail'in On İki Kabilesi'nin soyundan geldiğini kabul ediyor. Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi (Southern Poverty Law Center), ISUPK'yi bir nefret grubu olarak tanımlarken aşırı ideolojisini ve siyahi üstünlükçü retoriğini gerekçe gösteriyor. Siyah İbrani İsrailci hareketi, içindeki birçok başka tarikat ve organizasyonla birlikte, radikal, antisemit, Holokost inkarcısı olarak görülmekte ve beyaz düşmanı inançları savunurken, homofobik, transfobik ve cinsiyetçi inançları da benimsemekte.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün