Euroleague´de genel görünüm

Turkish Airlines Euroleague´de ilk dört maç haftası geride kaldı. Yeni formatıyla rekabetin arttığı Avrupa basketbolunun en iyi turnuvasında takımların genel durumuna bir göz atıyoruz.

Derya CERASİ Spor
25 Ekim 2023 Çarşamba

Top Takımlar

Dört maç haftası sonunda henüz mağlubiyet almayan iki takım mevcut; iki İspanyol ekibi Barcelona ve Real Madrid. Geçen sezonun şampiyonu Real Madrid, kadrosunu büyük ölçüde korurken üstüne eski oyuncusu Facundo Campazzo’yu getirerek zaten en önemli favorilerden biri olmayı sürdürmüştü. Sezon başladığında da en formda ve en hazır takım görüntüsü veren Madrid ekibi; içeride Milano ve Zalgiris, deplasmanda ise Anadolu Efes ve Baskonia’yı mağlup etti.

Diğer namağlup ekip Barcelona ise, sezona soru işaretleriyle girmişti. Koç Sarunas Jasikevicius ve önemli yıldızlar Nikola Mirotic ve Cory Higgins gibi oyuncularla yollarını ayıran Katalan ekibi, sürpriz bir şekilde eski oyuncusu Roger Grimau’yu koçluğa getirdi. Willy Hernangomez gibi bir yıldızı kadrolarına katsalar da, sezon başında bu kadar formda olmalarını kimse beklemiyordu. Barcelona, deplasmanda Partizan ve Olympiakos, içeride ise Bayern Münich ve Anadolu Efes’i geçmeyi başardı.

Beklentileri Aşan Takımlar

İlk dört maçta üç galibiyet alan Virtus Bologna, Fenerbahçe Beko, Valencia ve Zalgiris Kaunas beklentileri aşan takımlar oldular.

Virtus Bologna yıldız oyuncu Milos Teodosic ile yollarını ayırırken, Letonya ile başarılı bir grafik gösteren Koç Luca Banchi’yi takımın başına getirdi. Sezonun ilk maçında Monaco’yu 82-59 gibi yüksek farklı bir skorla geçen İtalyan ekibi, diğer maçlarında da bu formu korudu. Son maçında Zalgiris’e kaybeden Bologna, biraz da fikstür avantajı ile dört maçta üç galibiyete uzanmayı başardı.

Türk temsilcisi Fenerbahçe Beko da dört maç içerisinde üç galibiyet almayı başardı. İlk maçında Milano’yu geçen Sarı-Lacivertliler, ikinci maçında deplasmanda Valencia’ya mağlup oldu. Sonrasında çift maç haftasında önce Panathinaikos’u farklı geçip, son mücadelede Asvel’i geriden gelip mağlup etti. Tyler Dorsey gibi önemli bir skorerini sakatlığa kurban veren Itoudis’in takımı, Valencia maçında biraz daha dikkatli olsa namağlup devam ediyor olabilirdi.

Geçen sezon play-off yapamayan ekiplerden biri olan Valencia, evinde oynadığı üç maçtan üç galibiyet çıkarmayı başardı. Monaco, Fenerbahçe Beko ve Maccabi’yi geçen Valencia, son maçında deplasmanda Anadolu Efes’e kaybetmekten kurtulamadı.

Litvanya ekibi Zalgiris de dört maçtan üç galibiyet çıkararak beklentileri aştı. Sadece Real Madrid’e deplasmanda kaybeden Zalgiris; Bologna, Kızılyıldız ve Baskonia’yı mağlup etmeyi başardı. Litvanyalı oyuncu grubunun üstüne kurduğu çekirdeği Naz Mitrou-Long gibi bir oyun kurucu ile takviye eden Kaunas, play-off yarışının içerisinde olacak gibi görünüyor.

Zamana İhtiyacı Olan Takımlar

Dört hafta sonunda zamana ihtiyacı olan takımlar olduğu da açık bir şekilde göze çarptı. İki Yunan ekibi Olympiakos ile Panathinaikos, diğer Türk temsilcisi Anadolu Efes ve İtalyan devi Milano’nun zamana ihtiyacı var gibi görünüyor. Geçen sezonun finalisti Olympiakos’ta Sasha Vezenkov ve Kostas Sloukas gibi önemli iki parçasını kaybettikten sonra, henüz bu eksikleri kimin gidereceği netleşmemiş gibi. Luke Sikma gibi önemli bir oyuncu transfer etmiş olsalar da, Sasha Vezenkov’dan farklı bir profil olduğu için oyun henüz oturmamış görünüyor. Panathinaikos ve Partizan’ı mağlup eden Kırmızı-Beyazlılar, Barcelona ve Milano’ya ise kaybettiler.

Diğer Yunan ekibi Panathinaikos ise kadrosunu baştan aşağı yenileyip Koç Ergin Ataman’a bu kadroyu emanet etti. Ancak kadroda rollerin oturması, koçun felsefesinin oyuncular tarafından anlaşılması zaman alacak gibi görünüyor. Bir galibiyette kalan Yoncalar sadece içeride Bayern Münih’i geçerken, Olympiakos, Fenerbahçe Beko ve Maccabi Tel Aviv’e mağlup oldular.

Ergin Ataman’ın ayrılmasından sonra Erdem Can’ı koçluğa getiren ve en önemli parçalarından biri Vasilije Micic’i NBA’ye kaptıran Anadolu Efes; Darius Thompson, Erkan Yılmaz, Derek Wilis ve Tyrique Jones gibi takviyeler yaptı. Micic’in rolünün henüz paylaşılamamış olması, Elijah Bryant gibi önemli bir parçanın sakatlığı Anadolu Efes’i negatif etkiledi ve dört maç sonunda iki galibiyette kalındı. Barcelona ve Real Madrid’e kaybedilen maçlardan sonra, içeride Asvel ve Valencia’ya karşı galibiyetler geldi.

İtalyan devi Milano da uzun zamandır yaptığı yatırımın karşılığını bir türlü alamadığı gibi, bu sezona da çok iyi başlamadı. Maccabi Tel Aviv ile maçı ertelenen Milano; üç maçta bir galibiyette kaldı. Maodo Lo, Nikola Mirotic ve Alex Poythress gibi transferlerle sezona giren İtalyan ekibi ilk maçta uzatmada Fenerbahçe Beko’yu elinden kaçırdı. Real Madrid’e karşı varlık gösteremeyen Milano, Olympiakos’u içeride mağlup etmeyi başardı.

Dipteki Takımlar

Dört hafta sonunda galibiyet alamayan Asvel ve Alba Berlin sezonu dipte bitiren takımlar olacak gibi görünüyor. Paris Lee’yi transfer eden ve Nando de Colo gibi bir yıldızı kadrosunda barındıran Asvel; Kızılyıldız, Partizan, Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko’ya yenilmekten kurtulamadı. Koç TJ Parker’ın görevine son verileceği söylentileri de iyice konuşulmaya başlandı.

Luke Sikma gibi pasör ve Alba Berlin’i çok iyi tanıyan bir oyuncuyu kaybeden Alman ekibi Alba Berlin de henüz galibiyet alamayan takımlardan biri oldu. Zayıf bir kadroya sahip Berlin ekibi, Bayern Münih, Baskonia, Bologna ve Monaco karşısında oynadığı maçlarda mağlup olmaktan kurtulamadı.

Play-off Yarışı

Liderlik için yarışacak birkaç takım dışında çok çetin bir play-off yarışı olacağa benziyor. Değişen formatla ilk 10 içerisinde yer almak play-off’a kalabilmek için bir şans doğuracak. İlk altı sıradaki takımlar direk play-off’a kalırken; yedi, sekiz, dokuz ve onuncu sıradaki takımların aralarında oynayacağı maçlar sonunda iki takım daha play-off bileti alacak. Bu sezon Euroleague’de play-off yarışı oldukça heyecanlı geçecek.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün