Normal sezonda son düzlük

Euroleague normal sezonunda artık son düzlüğe girdik. Play-off´a ev sahibi avantajı ile girebilme ve play-in´de yer alabilme mücadelesi son hızla devam ediyor.

Derya CERASİ Spor
27 Mart 2024 Çarşamba

31. Hafta Tamamlandı

Geçen hafta takımların ikişer maça çıkmasıyla 31. hafta maçları tamamlanmış oldu. Real Madrid aldığı 25 galibiyetle normal sezonu lider bitirmeyi garantiledi. Eflatun-Beyazılar Fenerbahçe Beko’ya evinde kaybettikten sonra, deplasmanda üst üste üç galibiyet aldı. Sırasıyla Virtus Bologna, Alba Berlin ve Partizan’ı mağlup ederek rakipleri ile farkı korudu ve sezonun büyük bölümünü geçirdikleri gibi liderliği garantiledi.

Ev Sahibi Avantajı Mücadelesi

İlk dört içerisinde yer alabilmek için kalan üç sırayı kapabilmek adına birçok takım mücadele ediyor. Şu anda ikinci sırada bulunan Panathinaikos, Fransız ekibi Monaco ve bir diğer İspanyol Barcelona şu anda ilk dört sırayı tamamlayan takımlar. Bu üç takımın da yirmişer galibiyeti bulunuyor.

Barcelona sezonun büyük bölümünde ikinci sırada yer alırken, son maçlarda aldığı mağlubiyetlerle dördüncü sıraya geriledi. Deplasmanda önce Fenerbahçe Beko, ardından Panathinaikos’a kaybeden Roger Grimau’nun öğrencileri ev sahibi avantajını kaybedebilir.

Beşinci ve altıncı sırada ise 19 ile yine aynı galibiyet sayısına sahip iki takım mevcut. Bu iki sırayı paylaşan Yunan ekibi Olympiakos ile Türk temsilcisi Fenerbahçe Beko ligin son haftasında Yunanistan’da karşı karşıya gelecekler.

Fenerbahçe Beko üst üste dört İspanyol ekibini mağlup ederek iyi bir seri yakaladı. Evde Baskonia karşısında kazanılan galibiyetle başlayan seri, sonrasında Real Madrid deplasmanında zirve yaptı. Arkasından yine evde önce Valencia, sonra da Barcelona’yı geçerken; önemli bir avantaj elde etti. Sayı, asist gibi önemli istatistiklerde üst üste rekorlar kıran Sarı-Lacivertliler son maçında Olimpia Milano’ya mağlup olarak bana göre ilk dört şansını kaybetti. Dyshawn Pierre gibi tüm oyuncuların sakatlıktan dönmesi ve Panathinaikos, Barcelona ve Monaco gibi birçok takıma karşı ikili averajın da alınmış olması ile ev sahibi avantajı umudu sürüyor olsa da; kalan üç maçta bu takımların hepsi ile bir maçlık farkın kapanması zor görünüyor.

Play-in Potası

Bu sezon yeni getirilen format ile play-off’lar öncesi play-in oynanacak. Yedi ile onuncu basamakları elden eden takımlar kendi aralarında oynadıkları maçlar sonrasında ikiye düşecek ve play-off’a katılan son iki takım da belli olacak.

Şu anda 18 galibiyetle yedinci sırada bulunan Maccabi, 17 galibiyetle sekizinci sıradaki Virtus Bologna ve 16 galibiyetle dokuzuncu sıradaki Baskonia play-in açısından rahat durumda görünüyorlar. Ancak arkalarından gelen dört takımın 14’er galibiyeti var. Üstelik iki takım 13 galibiyet ile bu dörtlü grubu izliyor. Matematiksel olarak onuncu sırayı elde edebilme ihtimali olan hala altı takım var.

Bunlardan biri de 14 galibiyetle 13. sırada bulunan Anadolu Efes. Sezon boyunca inişli-çıkışlı bir performans sergileyen Lacivert-Beyazlılar, play-in şansını devam ettiriyor. Koç Erdem Can ile yola çıkan ancak sonrasında yolları ayırarak yardımcı Koç Mijatovic ile yola devam eden Efes, bir maçta Olympiakos’u farklı mağlup ederken, hemen bir sonraki maçta Alba Berlin’e mağlup olmaktan bir blok ile kurtuluyor. Üç maç önce 17. sıradaki Asvel’e deplasmanda kaybeden Efes büyük bir fırsat tepmiş oldu. Ligin en az galibiyet alan ikinci takımı olan Fransız ekibi karşısında birçok rakibin kazanıyorken mağlubiyetle ayrılması önemli bir avantajı tepmek oldu. Bu hafta Baskonia ile oynanacak maç, Anadolu Efes’in kaderini belirleyen maç olacak gibi görünüyor.

Tahminler

Üç maç sonrasını şimdiden tahmin etmek tabi ki zor. Her maçın sonucu sıralamada büyük değişikliklere yol açabiliyor. Örneğin Milano yarışın dışında gibi gözükürken, önce Monaco deplasmanında sonra da içeride Fenerbahçe Beko karşısında galip gelerek play-in için en avantajlı takım konumuna geldi. Kalan maçlarda hangi takımın hangi takımla karşılaşacağı da önemli bir parametre.

Real Madrid’in ligi zirvede bitireceği zaten kesin. Ev sahibi avantajını alacak diğer takımlar Panathinaikos, Monaco ve Olympiakos olacak gibi görünüyor. Play-off’a katılan diğer takımlar ise Barcelona ile Fenerbahçe Beko olacak. Play-in oynayacak takımlar ise Maccabi, Baskonia, Bologna ve Milano olacak diye düşünüyorum. Önce play-in sonrasında play-off heyecanı ile Final-Four’a doğru yol alacağız.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün