Almanya Dünya Şampiyonu

Filipinler, Japonya ve Endonezya´nın ortaklaşa düzenlediği FIBA Dünya Kupası´nda şampiyonluğa ulaşan Almanya oldu.

Derya CERASİ Spor
13 Eylül 2023 Çarşamba

Sürpriz Şampiyon

Bu tip turnuvaların her zaman favorisi olan, NBA yıldızları barındıran kadrosuyla öne çıkan Amerika Birleşik Devletleri veya Bogdan Bogdanovic, Nikola Milutinov gibi öne çıkan oyunculara sahip Sırbistan’ı geçerek Almanya şampiyon olmayı başardı.

Namağlup bir şekilde finale kadar gelen ve finalde de bu ünvanını kaybetmeyen Almanya altın madalyaya ulaşan takım oldu. Euroleague’de önemli tecrübe edinmiş oyuncuların yanına Dennis Schröder’in liderliğini ekleyen ve Wagner kardeşlerin desteği ile Almanya zirveye ulaştı. Andreas Obst Amerika Birleşik Devletleri ile oynanan yarı final mücadelesinde öne çıkarken, rollerin iyi dağıtıldığı bir takım izledik. Dennis Schröder ise zaman zaman yaptığı hatalı seçimler nedeniyle eleştirilse de; final maçında iyi bir oyun ortaya koyarak bu izleri silmiş oldu. Letonya karşısında yaklaşık 9 saniye kala kullandığı zorlama atışta isabet bulamamış; sonrasında Letonya’lı Bertans’ın şutu girmeyince maçı kazanan ve yarı finale uzanan Almanya olmuştu.

2021 yılından bu yana Almanya Milli Takımı’nı çalıştıran Gordon Herbert, bu önemli turnuvada şampiyonluğa ulaşarak kariyerine özel bir parça eklemiş oldu. Almanya’nın Slovenya ile oynadığı maçta Dennis Schröder ile Daniel Theis arasındaki diyaloga dahil olan ve Schröder’e bir anlamda susmanı söyleyen Herbert, o olay sonrası oyuncusu ile iletişimini devam ettirerek kazanmayı başardı. Final maçı sonrasında sosyal medyaya da çokça yansıyan görüntüsünde, soyunma odası koridorlarında başını ellerinin arasına aldığı sahne tarihte yeri edindi bile. Koçluk için, taktik ve teknik bilgi dışında oyuncu ilişkilerinin de ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

Hayal Kırıklığı

Turnuva takımı olarak bilinen, Olimpiyat, Avrupa Şampiyonası fark etmeksizin sürekli finallere yakın olan İspanya; bu turnuvada ikinci turda elenerek hayal kırıklığı yarattı. İlk grup aşamasını 3’te 3 ile geçse de ikinci turda önce Letonya sonra Kanada’ya mağlup olan İspanya çeyrek final göremeden bu turnuvayı kapatmış oldu.

Hernangomez kardeşler, Sergio Llull, Rudy Fernandez ve Osman Garuba gibi önemli oyuncularla turnuvaya gelen İspanya, ikinci turda turnuvaya veda etti. İspanyollar için yakın gelecekte kökten bir nesil değişimi görebiliriz belki.

Beklentilerin Üstüne Çıkan Takım

Turnuvayı bronz madalya ile kapatan Kanada, bu turnuvada beklentilerin üzerine çıkan ülke oldu. İlk grup aşamasını 3’te 3 ile geçtikten sonra ikinci turun ilk maçında Brezilya’ya mağlup olan Kanada, sonrasında İspanya’yı mağlup ederek bir üst tura çıkmayı başardı.

İkinci turda İspanya, çeyrek finalde Slovenya gibi Avrupa basketbolunun önemli ülkelerini mağlup ettikten sonra, yarı finalde başka bir ekol Sırbistan’a kaybettiler. Ancak üçüncülük maçında Amerika Birleşik Devletleri’ni uzatmaya giden maçta yenerek madalyaya uzandılar.

Nickeil Alexander-Walker, Shai Gilgeous-Alexander ve R.J. Barrett gibi NBA yıldızları ile sonuca ulaşan, atletik bir takım görüntüsü veren Kanada göze hoş gelen ve yüksek skorlu maçlar oynadılar turnuva boyunca. Bronz madalya ile evlerine dönerlerken turnuvada göze çarpan ülke oldular.

Turnuvanın En’leri

Almanya’dan Dennis Schröder, Sırbistan’dan Bogdan Bogdanovic, Kanada’dan Shai Gilgeous-Alexander, Slovenya’dan Luka Doncic ve Amerika Birleşik Devletleri’nden Anthony Edwards turnuvanın en iyi 5’ine seçilen oyuncular oldular. Hepsinin de NBA’da forma giymeleri ilginç bir tesadüf olarak öne çıktı. Turnuvanın en iyi oyuncusu ise takımı şampiyonluğa ulaşan Dennis Schröder oldu. Turnuvanın en iyi koçu ödülünü ise tecrübeli koç Luca Banchi elde etti. İtalyan koç Letonya’yı tarihinin en iyi derecesi olan beşinciliğe taşırken, 24,4 gibi çok bir asist ortalaması yakalattı takımına. Göreve geldiği günden beri 24 maçta 21 galibiyet alarak muhteşem bir istatistik yakaladı Letonya takımı.

25 Ağustos’ta başlayan ve 10 Eylül’de sona eren, tam 32 takımın katıldığı bu turnuvada Türkiye’nin yer almaması üzücü. Önümüzdeki yazı da Olimpiyat elemesini geçemediğimiz için yine boş geçireceğiz. Belki de yeni bir planlamaya başlamanın tam zamanı

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün