İskoçya Başbakanı sinagogda hem Gazze´deki ailesi için hem de Hamas kurbanları için dua etti

İskoçya Başbakanı Humza Yousaf bir yandan Gazze´deki ailesi için endişe ederken bir yandan da Glasgow´da Yahudi cemaati ile dayanışma için sinagogda bir konuşma yaptı.

Selin KANDİYOTİ Kültür 1 yorum
18 Ekim 2023 Çarşamba

İsrail’de meydana gelen Hamas terör saldırılarının dehşet verici detayları ortaya çıkmaya devam ederken, İskoçya’nın en büyük sinagogu Giffnock Newton Mearns Sinagogunda, İskoçya Yahudi Cemaatleri Konseyi bir tören düzenledi. Törende 500 kadar cemaat üyesi, milletvekilleri, farklı dinlerin liderleri ve geçen hafta saldırılarda hayatını kaybeden Glasgow doğumlu genç Bernard Cowen’in annesi bulunuyordu.

Törenin açılış konuşmasını yapan Cemaat Başkanı Timothy Lovat, “İsrail anavatanımız olabilir ama İskoçya evimizdir. Yaşayalım ve bugün, yarın ve daima barış ile düzen içinde birlikte dua edelim” cümlesinin ardından terör kurbanı gencin annesini mum yakmak üzere davet etti.

Hemen sonrasında İskoçya Başbakanı Humza Yousaf kürsüden kesin bir tavırla, “Geçen hafta İsrail’in güneyinde tanık olduğumuz korkunç saldırılarda üyelerini kaybeden İskoçya Yahudi Cemaatinin yanındayım” dedi. Başbakan’ın konuşması şöyle devam etti: “Bu vakadan etkilenen ailelere baş sağlığı diliyorum. Acı ve üzüntü dolu bu zamanlarda hiç şüphe etmeyin ki ben ve hükümetim masum insanların kaybının yasını tutan siz ve tüm cemaatlerin yanındadır. Acınız acımdır.”

Yousaf konuşmasında eşinin Gazze’de bulunan ailesi hakkında duyduğu endişeyi de dile getirdi. Yousaf’ın eşinin anne ve babası akraba ziyareti için Gazze’ye gitmiş ve orada mahsur kalmıştı.

Konuşmasını bitirdikten sonra sinagogdaki duaya katılan Yousaf çıkışında Cemaat Başkanı Lovat’ı alkışlar arasında kucakladı. Ardından Yousaf, Hamas kurbanının annesine de sarıldı.

16 Ekim Pazartesi günü İngiltere Başbakanı Rishi Sunak Yahudi cemaatinin yanında olduğunu göstermek için bir Yahudi ortaokulunu ziyaret etti. Sunak, öğrenci ve öğretmenlere yükselen antisemitizm karşısında kendilerini güvende hissetmeleri için hükümetinin ellerindeki tüm gücü kullandığını belirtti. Bir öğrencinin “Filistinliler için gösteri yapmak ile Hamas’ı desteklemek arasında çizgi nerededir?” sorusuna Sunak, “Hamas bir terör örgütüdür ve Hamas’ı yüceltmenin cezası 14 yıla kadar hapistir. Ancak konu yalnızca Hamas değildir, ırk ve din farklılıkları üzerinden şiddet ve nefreti kışkırtmak da cezalandırılmalıdır. Polisimiz çeşitli tutuklamalar yapmıştır ve gerekli gördükçe yapmaya devam edecektir” cevabını verdi. Gazze’ye insani yardım için sorulan bir soru için ise Mısır’ın Refah Sınır Kapısını açmaları için uğraş verdiklerini ve donanma ile bölgeye insani yardım yolladıklarını söyledi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün