Farklı kıtalardan kentsel simgeler İsrail için mavi-beyaza büründü

İsrail´in haftasonu yaşadığı korkunç katliamın ardından birçok ülke bilinen kent simgelerini İsrail ile dayanışma içinde olduklarını göstermek amacıyla mavi beyaza bürüdü.

Selin KANDİYOTİ Kültür
11 Ekim 2023 Çarşamba

7 Ekim Cumartesi akşam ABD’de başta New York’ta Empire State Binası, San Francisco Belediye Binası ve daha sonra Wasington’da Beyaz Saray olmak üzere birçok sembolik ve önemli bina İsrail’i desteklemek amacıyla mavi beyaz renklerle ışıklandırıldı. New York’un Times Meydanında ise aynı anda İsrail ve Filistin destekçileri karşılıklı protesto gösterileri yaptı.

Berlin’deki ünlü Brandenburg Kapısının İsrail bayrağı ile renklendirilmesinin yanı sıra aynı noktada cumartesi Filistin yanlısı protestolar, ertesi gün ise İsrail yanlısı bir yürüyüş gerçekleşti.  Arjantin’in başkenti Buenos Aires’teki ünlü dikilitaş da mavi ve beyaz renklerle bezendi. Brezilya’da Milli Kongre Sarayının önündeki kubbe İsrail bayrağı ile ışıklandırıldı. Sydney’deki Opera Binası pazartesi günü bu akıma katıldı. Paris’in Eiffel Kulesi de mavi beyaz renklenirken İsrail için toplanan büyük çaplı bir kalabalık pazartesi akşamı hep bir ağızdan ‘Hatikvah-Umut’ adındaki İsrail milli marşını seslendirdi. Brüksel’de Avrupa Parlemento binasının girişine İsrail bayrağı asıldı.

Londra’da başbakanlık makamı olan Downing Street 10 numara ve belediye binasının cephesine İsrail bayrağı yansıtıldı. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İngiltere Baş Hahamı Ephraim Mirvis ile birlikte İsrail’de katledilen insanların anısına dua etmek için Finchley United Sinagoguna gitti.  

İsrailli sivillerin maruz kaldığı Hamas saldırıları karşısında dünyanın dört bir tarafından İsrail ile birlik mesajları paylaşılıyor. Azerbaycan’da Hamas saldırılarında hayatını kaybeden İsrailliler için Bakü’deki İsrail büyükelçiliği önünde çiçek bırakıldı. Benzer görüntüler Litvanya, Slovakya, Ukrayna, Yunanistan ve Bulgaristan’dan da yaşandı.

 

Dünyaca ünlü isimler İsrail halkının acısını paylaştı

Las Vegas’ta yeni açılan Sphere’de konser veren ünlü müzik grubu U2, İsrail’in Gazze sınırına yakın bir kibutzda düzenlenen Supernova Müzik Festivalinde katledilen 260 genç için, “Onlar bizim insanlarımız, bizim türümüzden insanlar, müzik insanları, neşe dolu, deneyimler peşinde, bizim gibiler. Onlar için söyleyelim” diyerek ‘In the Name of Love- Sevgi Adına’ şarkısını on binlerce seyircisiyle birlikte söyledi.

Ben Stiller, Threads hesabından şu sözleri paylaştı: “İsrail’deki dehşet verici terör saldırısından etkilenen insanları düşünüyorum. Olan bitenler korkunç ve bir gönderiye sığması mümkün değil.”

Mayim Bialik ise X hesabından olaylar üzerine duyduğu acı ve korkuyu dile getirdi; rehine alınan sivillerle kendi ailesinden de fertlerin bulunduğu askerler için dua ettiğini söylerken daha fazla kan akıtılmamasını ve savaşların artık öğretilmediği bir gelecek dilediğini ekledi.

Elon Musk, İsrail’deki olaylardan dolayı üzüntüsünü belirtti ve bir gün barış olması umudunu dile getirdi. Ardından İran lideri Hamaney’in İsrail’in haritadan silinmesi yönündeki gönderisini alıntılayarak şu ifadeleri yazdı: “Hamaney’in resmi duruşunun yalnızca Filistinlileri desteklemek değil İsrail’in yok edilmesi amacını güttüğü açıkça ortadadır. Bu olmayacak. Gerçekte on yıllardır art arda olan hiç bitmeyen bir şiddet ve intikam döngüsüdür. Nefret ateşi körüklemek işe yaramıyor. Belki de başka bir yol düşünmenin vakti geldi.” X, Hamaney’in bu gönderisinin kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle görüntülenmesine sınır getirdi.

Sacha Baron Cohen, Instagram hesabından İsrail’den Gazze’ye kaçırılan bir kadın ve iki çocuğun fotoğrafının olduğu ve onların güvenli bir şekilde eve dönmeleri için dua edilen bir gönderiyi paylaştı. Cohen’in oyuncu eşi Isla Fisher da Hamas tarafından alıkoyulan bir anne ve kızlarının görselinin altına “Masum insanları herhangi bir yerde ve zamanda kasten öldürme ve kaçırmak için hiçbir gerekçe olamaz” yazdı.

NBA resmi X hesabından İsrail’deki can kayıpları dolayısıyla yas tuttuklarını ve bu terör olaylarını kınadıklarını belirten bir duyuru yayınladı. İsrail halkının yanında olduklarının altını çizen kuruluş bölgeye barış gelmesi için dua ettiklerini yazdı.

Star Wars oyuncusu Mark Hamill, X’te, ABD ve İsrail bayraklarını yan yana paylaşarak “ABD İsrail’in yanındadır” paylaşımı yaptı.

Kudüs doğumlu ABD’li oyuncu Natalie Portman, kalbinin İsrail halkı için parçalandığını belirtirken şu ifadelere yer verdi: “Çocuklar, kadınlar ve yaşlılar katledildi, evlerinden kaçırıldı. Bu barbarca davranışlar karşısında irkiliyorum. Etkilenenlerin aileleri için kalbim sevgi ve dua ile atıyor.”

Efsanevi şarkıcı Madonna, Instagram hesabında yaşanan katliamın video görüntülerinin altına uzunca bir yazı kaleme aldı. Gönderisinde şöyle dedi: “İsrail’de olup bitenler kahredici. Tüm bu sürülen, canları yakılan ve katledilen aileleri ve özellikle çocukları seyretmek yüreğimi parçalıyor. Bunun sizin başınıza geldiğini hayal edin. Akıl sır erdirilemez. Çatışmalar hiçbir zaman şiddetle çözülmez. İnsanlık maalesef bu evrensel gerçeği anlamıyor. Hiçbir zaman anlamadı. Biz nefretle yerle bir edilmiş bir dünyada yaşıyoruz. Kalbim İsrail ile birlikte. Yıkılan aileler ve yuvalar, kaybolan çocuklar ve öldürülen masum kurbanlar için atıyor. Istırap çeken ve çekecek olanlar için dua ediyorum. Bunun Hamas’ın işi olduğunu ve Filistin’de bu terörist örgütü desteklemeyenler olduğunu biliyorum. Bu trajik saldırı herkes için daha fazla acı demek. Hepimiz dua edelim. İsrail için ve barış için. Dünya için.”

Hollywood’un ünlü aktörlerinden Liev Schreiber, İsrail bayrağı paylaşımı yaparak İsrail ordusuna desteğini açıklarken ‘The Vampire Diaries’ oyuncusu Nina Dobrev Instagram’da İsrail için dua edin gönderisi paylaştı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün