Harvard Üniversitesinden Claudia Goldin´e Nobel Ekonomi Ödülü

Harvard Üniversitesinde bir Yahudi bilim insanı olan Claudia Goldin, kadınların iş piyasasındaki kazanç farkını izlemek için yaptığı çalışmayla Ekonomi Nobel Ödülü´nü kazandı.

Selin KANDİYOTİ Kültür
10 Ekim 2023 Salı

Royal Swedish Academy of Sciences, pazartesi günkü açıklamasında, Claudia Goldin'in ABD'den 200 yılın üzerinde veriyi incelediğini ve cinsiyet farklarının kazançlar ve istihdam oranları üzerindeki etkisini gösterdiğini belirtti.

Goldin, 1989'da Harvard Ekonomi Bölümünde hayat boyu kadrolu ilk kadın profesör olduğunda cam tavanı kırmıştı. 1992'de yayımlanan temel eseri ‘Understanding the Gender Gap — An Economic History of American Women / Cinsiyet Farkını Anlama - Amerikan Kadınlarının Ekonomik Tarihi’, kadınların iş piyasasındaki fırsatlarının, değişen toplumsal normlar veya ekonomik büyüme yerine, kadının yaşına, eğitimine ve annelik beklentilerine dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olduğunu kanıtlamaya çalıştı.

Akademi, Goldin'in araştırmasının 200 yıl süren kapsamına atıfta bulunarak, “Goldin, kadınların iş piyasasına katılımının tüm bu dönem boyunca yukarı doğru bir trendi olmadığını, ancak ters U şeklinde bir eğri oluşturduğunu gösterdi," dedi. "Evli kadınların katılımı, 19. yüzyılın başında tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişle azaldı, ancak sonra 20. yüzyılın başında hizmet sektörünün büyümesiyle artmaya başladı," denildi.

Ödülü duyuran basın toplantısında Ödül Komitesi Başkanı Jakob Svensson, Goldin'in kadınların daha iyi eğitim almalarına rağmen iş piyasasında "çok az temsil edildiği"nin nedenini açıklamaya yardımcı olduğunu dile getirdi. " Stockholm Üniversitesi Ekonomi Profesörü Svensson, "Kadınların iş piyasasındaki rolünü anlamak, toplum için önemlidir, çünkü eğer kadınlar erkeklerle aynı fırsatlara sahip değilse veya eşitsiz koşullarda katılıyorsa, emek, beceri ve yetenekler boşa gider," yorumunu yaptı.

New York City'deki Bronx High School of Science mezunu olan Goldin, pazarda Yahudilerin tarihsel rolünü de inceledi. 2003'te Boston Üniversitesi tarafından yayımlanan ‘From Farmers to Merchants: A Human Capital Interpretation of Jewish Economic History / Çiftçilerden Tüccarlara: Yahudi Ekonomi Tarihine İnsan Sermayesi Yorumu’ adlı bir makalenin yazarları Goldin’e danışmıştı.

Goldin’in eşi Harvard Üniversitesinde ekonomi profesörü Lawrence Katz da tanınan bir isim.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün