Hamas´ın saldırısına dünyadan tepki

Dünya
9 Ekim 2023 Pazartesi

Zafir Reytan


ABD: İSRAİL’İN YANINDAYIZ

ABD Başkanı Joe Biden, terörist saldırıların hiçbir zaman gerekçesi olamayacağının, ülkesinin ve yönetiminin İsrail'in güvenliğine son derece sağlam ve sarsılmaz desteği olduğunu belirterek İsrail’in kendini savunma hakkını desteklediğini söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Biden'ın, “ABD, İsrail’e düşman olan ve bu durumdan çıkar sağlamaya çalışan herhangi bir tarafa karşı da uyarıda bulunuyor” ifadesine yer verildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson ise Hamas teröristlerinin İsrailli sivillere yönelik sebepsiz saldırılarını kınayarak, “İsrail hükümetinin ve halkının yanındayız ve bu saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilere başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel

AVRUPALI LİDERLER İSRAİL'E DESTEKLERİNİ AÇIKLADI

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, “İsrail ve halkına karşı bu sabah başlatılan, masum vatandaşlara terör ve şiddet uygulayan rastgele saldırıları şiddetle kınıyorum” ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ''Hamas teröristlerinin İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı açıkça kınıyorum. Bu, terörizmin en alçak biçimidir. İsrail’in bu tür hain saldırılara karşı kendini savunma hakkı vardır” yorumunu yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise “Hamas'ın saldırılarını kesin olarak kınıyoruz. Bu korkunç şiddet derhal durdurulmalı. Terör ve şiddet hiçbir şeyi çözmez" mesajını paylaştı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz “Bugün #İsrail'den dehşet verici haberler geliyor. Gazze’den yapılan füze atışları ve artan şiddet bizi sartı. Almanya, Hamas’ın bu saldırılarını kınıyor ve İsrail’in yanında duruyor” dedi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “İsrail’i şu anda vuran terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Ölenlere, ailelerine ve yakınlarına dayanışma dileklerimi iletiyorum” açıklamasını yaptı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise İsrailli “sivillere yönelik saldırıların kendisini şoke ettiğini” belirtti. Sunak, “İsrail’in kendisini savunma hakkı mutlaktır” ifadesine yer verdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, "Birleşik Krallık, Hamas'ın İsrailli sivillere yönelik korkunç saldırılarını net bir şekilde kınıyor. Birleşik Krallık, İsrail'in kendini savunma hakkını her zaman destekleyecektir" dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de “Aralarında sivillerin de bulunduğu çok sayıda kayba neden olan, İsrail’e yapılan zalim terör saldırısını şiddetle kınıyorum. İsrail halkının yanında duruyoruz ve kendini savunma hakkına tam destek veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov ise “Hamas’ın saldırılarını açıkça kınadığını” belirterek, İsrail halkıyla dayanışma içinde olduklarını kaydetti.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda yaptığı açıklamada, "Hamas'ın İsrail'e yönelik acımasız saldırıları karşısında şok oldum. Roket saldırıları ve sivillerin rehine olarak gözaltına alınması en derin muhalefetimizi uyandırıyor. Polonya her türlü şiddet eylemini güçlü bir şekilde kınıyor" dedi.
Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel, yaptığı açıklamada, "Gazze Şeridi'nden gerçekleştirilen saldırı, İsrail Devletine ve sivil halka karşı yapılan içler acısı bir terör eylemidir. Roket saldırıları ve Hamas komandolarının İsrail'e sızması, Filistin-İsrail çatışmasına barışçıl çözüm bulma çabalarını uzun süre engelleyecektir" dedi.

İtalya Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Askeri ve terörist saldırıların hedefi olan İsrail'de ortaya çıkan dramatik durumla ilgili bugün Başbakan Giorgia Meloni başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Hükümet durumun gelişimini endişeyle takip ediyor... Ülkedeki Yahudi cemaatinin güvenliğine özel dikkat gösteriliyor" ifadesine yer verildi.
Ayrıca Belçika, İspanya, İsviçre, İrlanda, Hollanda, Hırvatistan, Avusturya, Slovenya, Finlandiya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Kosova yetkilileri de Hamas'a tepki gösteren ve İsrail'i destekleyen mesajlarını yayımladı.

DİĞER

Hindistan Başbakanı Narendra Modi “İsrail’deki terör saldırıları haberiyle derinden sarsıldım. Düşüncelerimiz ve dualarımız masum kurbanlar ve aileleriyle birlikte. Bu zor zamanda İsrail’le dayanışma içindeyiz” mesajını paylaştı.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da “Mısır Arap Cumhuriyeti, Filistin kentlerine yönelik bir dizi saldırının ardından Filistin ile İsrail tarafları arasında devam eden gerilimin korkunç tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu. Bölgedeki gelişmeler karşısında maksimum itidal uygulanması ve sivillerin daha fazla tehlikeye maruz bırakılmasından kaçınılması" çağrısında bulundu.

Azerbeycan Dışişleri Bakanlığı, X'te yaptığı paylaşımda ''İsrail-Filistin çatışma bölgesinde sivillere yönelik şiddeti kınıyoruz. Hem İsrail'de hem de Gazze Şeridi'nde çok sayıda sivilin trajik şekilde hayatını kaybetmesinden dolayı taziyelerimizi iletiyoruz. Çatışmanın acilen bitirilmesi çağrısında bulunuyoruz'' ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Rusya'nın İsrail-Filistin çatışmasının tırmanmasıyla bağlantılı olarak İsrail, Filistinliler ve Arap ülkeleriyle temas halinde olduğunu belirterek, itidal çağrısında bulundu.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimyr Zelenskiy, İsrail'e yönelik "terör saldırısı" olarak nitelendirdiği saldırıyı kınadı ve İsrail'in kendisini savunma hakkından "şüphe edilemez" dedi.

Kuveyt, İsrail ile Filistinliler arasındaki gelişmelerle ilgili "ciddi endişesini" dile getirerek, "bariz saldırılar" olarak adlandırdığı olaydan İsrail'i sorumlu tuttu.
Resmi haber ajansının aktardığına göre Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı, "BAE, ciddi yansımaları önlemek için maksimum itidal uygulanması ve derhal ateşkes çağrısında bulunuyor" dedi.
Katar Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada “Sonuncusu, Mescid-i Aksa’ya polis himayesinde düzenlenen baskınlar olmak üzere Filistin halkının haklarını ihlal etmeye devam etmesi sebebiyle halihazırda yaşanan gerginliğin sorumlusu yalnızca İsrail’dir” ifadesini kullandı.
Dünyanın en büyük Müslüman çoğunluklu ülkesi Endonezya Dışişleri Bakanlığı, X'te yaptığı paylaşımda, "Endonezya, Filistin ile İsrail arasındaki çatışmanın giderek tırmanmasından büyük endişe duyuyor. Endonezya, artan insan kayıplarını önlemek için şiddet eylemlerinin derhal durdurulmasını talep ediyor. Çatışmanın kökü, yani Filistin topraklarının İsrail tarafından işgal edilmesi, BM'nin üzerinde mutabık kaldığı parametrelere göre çözülmeli" dedi.
Kenya Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Korir Sing'oei, X'e yaptığı açıklamada, "Bu iğrenç saldırıyı planlayanları, finanse edenleri ve uygulayıcıları reddediyoruz. İsrail'in misilleme yapma hakkı olsa da, bu talihsiz gelişmeyi çözmek için barışçıl bir yol teşvik ediliyor" dedi.

BM'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, saldırılarda çok sayıda İsrailli sivilin öldüğü ve yüzlercesinin yaralandığını belirtti.

Guterres'in saldırılarda sivil nüfus açısından derin kaygı duyduğu aktarılan açıklamada, taraflara “sivillere yönelik uluslararası insancıl hukuk uyarınca azami itidal gösterilmesi” çağrısında bulunuldu. Açıklamada, “Genel Sekreter, daha geniş bir çatışmanın önlenmesi için tüm diplomatik çabalara çağrıda bulunuyor. Şiddetin çatışmaya çözüm getiremeyeceğini, barışın ancak iki devletli çözüme giden müzakere yoluyla sağlanabileceğini vurguluyor” ifadesi kullanıldı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, bölgedeki kilit ülkelere gerilimi düşürmeleri ve daha fazla kan dökülmesini önlemeleri çağrısında bulundu. Turk, yaptığı açıklamada, "İsrailli sivillerin rehin alındığı yönündeki haberlerden de derin endişe duyuyorum. Bu saldırı İsrailli siviller üzerinde korkunç bir etki yaratıyor ve sivillerin asla saldırıların hedefi olmaması gerektiğini" söyledi.

KANADA 
Kanada Başbakanı Justin Trudeau sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Kanada, İsrail'e yönelik mevcut terör saldırılarını güçlü bir şekilde kınıyor. Bu şiddet eylemleri kesinlikle kabul edilemez. İsrail'in yanındayız ve onun kendini savunma hakkını tam olarak destekliyoruz. Düşüncelerimiz bundan etkilenen herkesle birliktedir. Sivil hayat korunmalıdır" ifadesini kullandı. 

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi  Arabistan Dışişleri Bakanlığı cumartesi günü yaptığı açıklamada, her iki tarafa da sivilleri koruma ve itidal çağrısında bulundu. Bakanlık yaptığı açıklamada "Krallık, işgalin devam etmesi, Filistin halkının meşru haklarından mahrum bırakılması ve İsrail tarafından onlara yönelik sistem provokasyonlarının tekrarlanması sonucunda durumun patlama tehlikesine ilişkin defalarca yaptığı uyarıları hatırlatır" denildi.

İRANLI MİLLETVEKİLLERİNDEN 'İSRAİL'E ÖLÜM' SLOGANI

Yarı resmi ISNA haber sitesinin bildirdiğine göre, İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in danışmanı Filistinli savaşçıları tebrik etti. Yahya Rahim Safavi, "Filistin ve Kudüs özgürleşene kadar Filistinli savaşçıların yanında olacağız" dedi.
İran devlet televizyonu, milletvekillerinin koltuklarından kalkıp "İsrail'e ölüm" sloganı attığını gösterdi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani'nin aktardığına göre, "Bu operasyonda, Filistin halkının işgalcilere karşı güvenini gösteren sürpriz unsuru ve diğer birleşik yöntemler kullanıldı."

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün