Orta Çağ´dan kalma Alman Sinagogu UNESCO Dünya Mirası listesinde

UNESCO, Erfurt´taki Alman Sinagogunu Dünya Mirası Alanı olarak tescil etti. BM Kültür Organizasyonu bu kararı Suudi Arabistan´ın başkenti Riyad´da düzenlenen toplantıda aldı.

Dünya
19 Eylül 2023 Salı

UNESCO’nun, yaklaşık 16 yıl önce tesadüfen keşfedilen bir mikve (banyo), 1250 yılı civarında inşa edildiği tahmin edilen taş ev, çeşitli binalar ve en son bulunan Alman Sinagogu ile birlikte Almanya’da şu anda 52 Dünya Mirası Alanı bulunuyor.

Almanya’nın UNESCO Elçisi Kerstin Pürschel, “Erfurt’taki sinagogun Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmesi Avrupa’daki Yahudilerin ve Hristiyanların ortak köklerinin korunmasına önemli katkı sağlıyor” dedi.

UNESCO iki yıl önce Almanya’da ilk kez bir Yahudi kültür varlığını tescil etmişti. Mainz, Worms ve Schum bölgeleri dönemin Avrupa Yahudileri’nin beşiği olarak Dünya Mirası unvanını alınmıştı.

Erfurt’taki sinagog Orta Avrupa’daki en eski sinagoglardan biri olarak kabul ediliyor ve çatısına kadar korunmuş durumda. Sinagog günümüzde Orta Çağ dönemindeki Erfurt'ta Yahudi yaşamına dair kanıtların sergilendiği bir müzeye ev sahipliği yapıyor.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün