İsrail: ´´Suudi Arabistan ile normalleşme görüşmelerinin askıya alındığı iddiası yalan´´

İsrail, Suudilerin Filistin meselesiyle ilgili normalleşme görüşmelerini askıya aldığı haberini reddetti.

Dünya
19 Eylül 2023 Salı

Londra merkezli Suudi gazetesi Elaph pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Filistinlilere taviz vermek istemediğini gerekçe göstererek İsrail ile ilişkileri normalleştirme çabalarını dondurduğun belirtti. İsrailli ve Amerikalı yetkililer ise haberin yanlış olduğunu ifade etti.

Elaph’ın İsrail muhabirinin hazırladığı haberde, aşırı sağcı bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben Gvir'in İsrail'in Filistinlilere taviz vermemesi yönündeki ısrarı vurgulandı ve Ramallah ile ilerleme olmazsa Riyad ile de ilerleme sağlanamayacağını dile getirdi. Netanyahu, Suudi Arabistan ile normalleşme anlaşmasının buna bağlı olması halinde Filistinlilere jest yapmaya açık olduğunu belirtmişti.

Elaph’ın haberinin aksine 3 BM diplomatı perşembe günü Times of Israel'e verdiği demeçte, Suudi Arabistan'ın bu hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturum aralarında İsrail-Filistin barış sürecini yenilemeye odaklanan bir etkinliğe ev sahipliği yapacağını açıkladı.

Diplomatlardan biri, “Ortadoğu Barışı için Barış Günü Çabası” başlıklı etkinliğin Suudi Arabistan ile Arap Birliği ve Avrupa Birliği tarafından Mısır ve Ürdün'le işbirliği içinde gerçekleştirildiğini belirtti. Açılış konuşmacısının ise BM Genel Sekreteri Antonio Guterres olacağı aktarıldı.

BM diplomatı, ne İsrail ne de Filistin misyonlarının etkinliğe davet edilmediğini belirterek, barış sürecini canlandırmak için konuyla ilgili önemli küresel paydaşları bir araya getirmeye odaklandıklarını açıkladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün