Alman futbol takımı, öğrencilerin Holokost anma projesine katıldı

Dünya
9 Ağustos 2023 Çarşamba

Alman futbol takımı Borussia Dortmund, San Diego Yahudi Akademisi öğrencilerinin soykırımda öldürülen çocukları anmak üzere düzenledikleri projeye destek vererek katıldı.

Almanya birinci ligi Bundesliga’da oynayan takım, İngiltere ve Amerikalı bazı takımlarla gösteri maçları yapmak üzere ABD’de bulunuyordu. Dünya Yahudi Kongresi’nin basınla paylaştığı bültene göre, Dortmund takımı antrenmanlarını geçtiğimiz hafta boyunca San Diego Yahudi Akademisi’nde gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz cuma ise, kulübün menajeri ve dört oyuncusu, okulun öğrencileriyle birlikte Soykırım’da öldürülen 1,5 milyon çocuğu anma amacıyla seramik kelebeklerin boyandığı ‘Kelebek Projesi’ adlı soykırım eğitimi organizasyonu katıldılar.

Etkinliği gerçekleştiren grup, Dortmund’un da memleketi olan, Almanya’daki Westphalia bölgesinde ölen çocuklar anısına seramik kelebekler boyadılar. Yapılan organizasyonda katılımcılarla ölen çocukların biyografileri de paylaşıldı.

San Diego Yahudi Akademisi Dış Programlar Sorumlusu Adam Bemoise, “Kendi sahamızda Borussia Dortmund seviyesindeki bir takımı ağırlayabilmekten onur duyuyoruz. Diğer yandan kendilerinin soykırım eğitimine ve antisemitizmle mücadeleye olan adanmışlıklarına ilk elden şahit olmak ise bambaşka bir deneyimdi,” dedi.

2006 yılında San Diego Yahudi Akademisi bünyesinde kurulan Kelebek Projesi kapsamında, okulun internet sitesinde bildirildiğine göre, tüm dünya ülkelerine sergilenmek üzere yollanmış ve azim ile ümidin sembolü olarak görülen, üç yüz elli binden fazla kelebek boyandı.

Aktivite sırasında söz alan Kelebek Projesi kurucusu Cheryl Rattner Price, “Oyuncular ellerine o kelebekleri aldıkları zaman, bizim verdiğimiz mesajı da taşımış oluyorlar. Mesajımız barış içindir. Bu insanlar, mesajımızı güçlendiriyorlar,” diye konuştu.

Dortmund kulübü, daha önce de antisemitizmle mücadele amacıyla çeşitli organizasyonlara katılım göstermişti. Bunlardan en çok ses getireni, geçtiğimiz sene ev sahipliği yaptıkları ‘Antisemitizm ve Profesyonel Futbol: Zorluklar, Fırsatlar, İlişkiler’ başlıklı konferans olmuştu.

Alman Yahudileri Merkezi Konseyi, Dünya Yahudi Kongresi ve Alman Futbol Ligi’nin ortak girişimiyle gerçekleştirilen organizasyonda, Alman futbolunda antisemitizme yer vermemek için yapılabilecekler konusunda fikir alışverişleri gerçekleşti.

Dünya Yahudi Kongresi İletişim Stratejileri Başkanj Cory Weiss da, “Dünya Yahudi Kongresi, Yahudi toplumunun sesinin daha iyi duyulmasını sağlayabilmek ve ortak tarihimizin daha güçlü yeni nesiller yetiştirilmesi yönünde kullanılması için Borussia Dortmund ile işbirliği yapmaktan gurur duymaktadır,” dedi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün