Trump, kendine yapılan suçlamaları Nazi zulmüne benzetti

Dünya
9 Ağustos 2023 Çarşamba

Amerika merkezli iki büyük Yahudi insan hakları grubu, Donald Trump'ın başındaki yasal belaları kötülemek amacıyla Nazi benzetmeleri kullanmaktan vazgeçmesini istediler. 

Eski Başkan’ın Amerika Birleşik Devletleri'ni dolandırmak üzere komplo kurmakla suçlandığı ve son seçimleri kaybetmesinin ardından açıklanan federal soruşturma hakkında yaptığı ilk resmi açıklamanın içeriğinde Nazi anımsatmaları dikkat çekti. Bu iddianame ile birlikte Trump bu yıl üçüncü kez suçlanmış oluyor. 

Trump'ın yeni seçim kampanyasında, "Başkan Trump ve destekçilerine yönelik bu eziyetlerin hukuksuzluğu 1930'ların Nazi Almanya'sını, eski Sovyetler Birliği'ni ve diğer otoriter ve diktatörlük rejimlerini andırıyor" ifadeleri bulunuyor. Trump, Cumhuriyetçilerin 2024 başkan adaylığı seçimi için önde gidiyor. 

İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (ADL) CEO'su Jonathan Greenblatt Twitter paylaşımında, "Bu iddianameyi 1930'ların Nazi Almanya'sıyla karşılaştırmak olgusal anlamda hatalı, tamamıyla uygunsuz ve apaçık bir hakaret. Defalarca söylediğimiz gibi bu karşılaştırmaların politikada yeri yok ve bunlar çok utanç verici" dedi. 

Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) yaptığı açıklamada Trump'a bir Holokost kurtulanı ile sohbet etme tavsiyesinde bulundu. AJC ifadesinde, "İşte biraz tavsiye. Lütfen bir Holokost kurtulanı ile oturup hikayesini paylaşmasına izin verin. Sadece dinleyin. Sonra da bir daha böyle bir karşılaştırma yapmayarak ona hak ettiği saygıyı gösterin ve Naziler tarafından katledilmiş 6 milyon Yahudi'nin hatırasını onurlandırın" ifadelerini kullandı. 

Trump kampanyasını başlattığından beri, bir Holokost inkarcısıyla arkadaşlık yaptığı ve çok sayıdaki skandalını araştıran güvenlik güçlerini ve kendisini eleştirenleri kınamak için Nazi benzetmeleri kullandığı için eleştiri yağmuruna tutulmaktaydı. 

2017 yılında ABD merkezli BuzzFeed internet haber sitesi kendisiyle ilgili iddialar içeren doğrulanmamış bir dosya yayınladığında Trump, "Nazi Almanya'sında mı yaşıyoruz?" diye soran bir tweet paylaşmıştı. 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün