Yüzde 51: “Yüksek Mahkeme, kararı bozarsa, hükümet uymalı”

İsrail´de yüzde 51, Yüksek Mahkeme´nin yeni yasayı iptal etmesi durumunda hükümetin uyması gerektiğine inanıyor.

Dünya
9 Ağustos 2023 Çarşamba

Cuma günü yayınlanan bir televizyon anketine göre, İsraillilerin yarısından fazlası, Yüksek Mahkeme’nin Makuliyet yasasını bozması durumunda hükümetin karara uyması gerektiğine inanıyor.

Kanal 12 Haberin yaptığı ankete göre, yanıt verenlerin yüzde 51'i hükümetin karara uyması gerektiğini, yüzde 20'si kararı göz ardı etmesi gerektiğini ve yüzde 29'u hükümetin ne yapması gerektiğini bilmediği cevabını verdi.

Yüksek Mahkeme Başkanı Esther Hayut bu hafta, yeni yasanın iptali için verilen dilekçelerle ilgili yapılacak duruşmaya 15 Yüksek Mahkeme Yargıcının başkanlık edeceğini duyurdu. Mahkemenin yasaya aykırı olarak kabul ettiği sekiz dilekçe 12 Eylül'de görülecek.

Temel Kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun yargının hükümet ve bakanlık kararlarını adli makullük standardını kullanarak incelemesini yasaklar.

Yasanın muhalifleri, makullük standardının, hükümetin keyfi veya kaprisli eylemlerine veya uygunsuz nedenlerle alınan kararlara, özellikle kilit kolluk görevlilerinin görevden alınmasına karşı önemli bir koruma görevi gördüğünü söylüyor. Ancak koalisyon, mahkemenin standardı kötüye kullandığını ve yargıçlara hükümet politikasına müdahale etmeleri için aşırı geniş yetkiler verdiğini savunuyor.
İktidardaki Likud Partisi, yaptığı açıklamada, İsrail hükümetlerinin "yasaya ve mahkemenin kararına her zaman saygı gösterdiğini ve mahkemenin de Temel Kanuna saygı göstermeye her zaman özen gösterdiğini" söyledi.

“Bu iki ilke, İsrail'de hukukun üstünlüğünün ve herhangi bir demokraside yetki kolları arasındaki dengenin temelini oluşturur. Bu ilkelerden herhangi bir sapma, İsrail demokrasisine ciddi şekilde zarar verecektir” diyerek, “sakinlik, iletişim ve sorumluluk” çağrısında bulundu.

Başbakan Binyamin Netanyahu yabancı basına verdiği röportajlarda, Yüksek Mahkeme'nin Temel Kanunu çiğneyen bir kanuna uyup uymayacağı sorusuna cevap vermeyi defalarca reddetti. Ancak Savunma Bakanı Yoav Gallant, hükümetin böyle bir kanuna göre hareket edeceğini söyledi.

Kanal 12 anketi ayrıca katılımcılara, devam eden kitlesel protestolara, üst düzey kamuoyu figürlerinin şiddetli muhalefetine ve binlerce yedek askerin görevi bırakma kararına rağmen kabul edilen yargı değişikliği nedeniyle devam eden gerilimlere bağlı olarak İsrail'den ayrılmayı düşünüp düşünmediklerini de sordu.

Ankete katılanların üçte biri taşınmayı düşündüklerini söylerken, yüzde 5'i ülkeyi terk etme kararını halihazırda verdiklerini belirtti.
Kanal 13'de geçen hafta yapılan bir ankete göre ise yüzde 28'i yurt dışına taşınmayı değerlendirdiklerini, yüzde 64'ü düşünmediklerini ve yüzde 8'i emin olmadıkları cevabını vermişti.

İsrail'in kamuoyu anketleri çoğunlukla güvenilir sonuçlar vermese de politikacıları ve seçmenleri etkiliyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün