İsrail´in falafel geleneğini başlatan Holokost Kurtulanı hayatını kaybetti

Auschwitz´den Ölüm Yürüyüşünün başladığı gün olan 18 Ocak´ı her yıl falafel yeme günü olarak kutlayan Holokost Kurtulanı David Leitner 94 yaşında hayatını kaybetti.

Dünya
7 Ağustos 2023 Pazartesi

David Leitner, 18 Aralık 1945'te Auschwitz'den Gunskirchen'e (ölüm yürüyüşü) giderken açlıkla boğuştuğu sırada annesinin böreklerini (bilkalach) hayal ederek hayata tutunmuştu.

Dugo adıyla anılan Leitner, Holokost’tan kurtulduktan hemen sonra 1949'da İsrail'e taşınmıştı. İsrail Savunma Kuvvetleri'ne katıldı. Kudüs'teki bir açık hava pazarında falafeli ilk kez gördü ve Polonya’dan kaçarken onu ayakta tutan anıları yeniden canlandı. O günden beri Leitner, her 18 Ocak günü hayatta kalmasını kutlamak adına iki porsiyon falafeli yemeyi bir gelenek haline getirdi. Dugo’nun bu geleneği son yıllarda İsrail'de popüler olmaya başladı. Dugo Günü adı verilen günde Leitner'ın anısına, İsrail kültürünün bir öğesi sayılan falafel yeniliyor.

2019'da dönemin İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin, Leitner'ı falafel yemeye davet etmişti. 

İsrail Dışişleri Bakanlığı 2021’de Dugo Gününü ilk defa yurtdışına taşımıştı. Londra ve Varşova Büyükelçilikleri bölge halkına bedava falafel dağıtıp Leitner'ın hikâyesi anlatmıştı. 

Varşova'da İsrail Büyükelçiliği, BeKef isimli İsrail restoranı ile birleşerek #OperationDugo ibaresini görünür bir şekilde asan işyerlerine 350 porsiyon falafel dağıtmıştı. Etkinlik, Polonya televizyon ve medyasında büyük ilgi görmüştü. Londra'da ise İsrail Büyükelçiliği evsizler barınağına 100 porsiyon falafel bağışlamıştı.

Yıllar geçtikçe, Leitner'in kişisel girişimi İsrail'de ve dünya çapında yaygın olarak gözlemlenen bir anma günü haline geldi. Bu yılın başlarında, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog da Leitner'ı ofisinde ağırlamıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün