Kıbrıs´ta İsraillilere karşı planlanan İran saldırısı önlendi

Dünya
5 Temmuz 2023 Çarşamba

İsrail Başbakanı Netanyahu, “İsrail, tüm dünyada Yahudilere ve İsraillilere yapılması muhtemel tüm saldırılara karşı, her yerde ve çok çeşitli yöntemlerle mücadele etmektedir. İran’ın terörizmini, İran toprakları da dahil, her yerde engellemek için mücadelemize devam edeceğiz,” dedi.

Pazar günü gazetecilere konuşan Binyamin Netanyahu, Kıbrıs’ta İsraillilere karşı planlanan İran saldırısına engel olunmasından duyduğu memnuniyeti belirtti.

Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, “İsrail, tüm dünyada Yahudilere ve İsraillilere yapılması muhtemel tüm saldırılara karşı, her yerde ve çok çeşitli yöntemlerle mücadele etmektedir. İran’ın terörizmini, İran toprakları da dahil, her yerde engellemek için mücadelemize devam edeceğiz,” bilgisi haricinde detaylı bilgi verilmedi.

İsrail medyasında haber, Kıbrıs güvenlik güçlerinin, İsrail ve ABD oldukları tahmin edilen “batılı ortakları” ile bir operasyon düzenlediği ve bazı kişileri tutukladığı şeklinde verildi.

Terör hücresi olarak aylardır sıkı gözetim altında tutulan evin, Kıbrıs Türk kesiminde bulunduğu ve operasyon için Kıbrıs Rum kesiminden de destek alındığı söylendi.

Ana şüphelinin kaçmayı başardığı fakat saldırıda kullanılması muhtemel ekipmanın ele geçirildiği de bildirildi. Soruşturmanın gidişatına göre Kıbrıs’ın kaçan şüpheli için uluslararası bir tutuklama emri çıkartması bekleniyor.

Bu, yıllar önce Kıbrıs’ta  İslam Devrimi Muhafızlar Ordusu (IRGC) tarafından İsraillileri hedef almasıyla birlikte kayda geçen ikinci olay olarak görülüyor. Daha önce 2021 yılında da, İsrailli iş insanlarını hedef aldığı iddia edilen Rus pasaportlu bir Azeri vatandaşı, Kıbrıs topraklarında göz altına alınmıştı.

38 yaşındaki şüpheli, gizli bir araştırmanın ardından Lefkoşa’nın batısında bulunan İncirli’de göz altına alındı. Tutuklandığı sırada üzerinde susturucusu takılı halde bir tabanca bulunan şüphelinin bir süredir İsrail asıllı dolar milyarderi iş adamı Teddy Sagi’nin ofisini gözetlemekte olduğu bildirildi.

Londra’da bulunan Camden Market’ın sahibi olmasının yanı sıra Playtech adlı kumar oyunu yazılım şirketinin de kurucusu olan 49 yaşındaki Sagi, yaşamını İngiltere, Kıbrıs ve İsrail arasında sürdürüyor. Forbes dergisinini bildirdiğine göre serveti 5,6 milyar doları geçen iş adamı, İsrail’in en zengin dördüncü kişisi konumunda bulunuyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün