Herzog Kudüs´te yeni Albert Einstein Müzesinin temelini attı

Dünya
5 Temmuz 2023 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, Kudüs'te uzun süredir beklenen "Einstein Evi" adlı müzenin temelini attı. Müze, dünyaca ünlü Nobel Ödüllü fizikçi Albert Einstein'ın çalışmalarını ve kültürel mirasını sergileyecek.

Herzog törene, İbrani Üniversitesi Rektörü Prof. Asher Cohen, Kudüs Belediye Başkanı Moshe Leon ve bağışları ile Einstein Evi'nin kurulmasına olanak sağlayan sanat koleksiyoncusu Jose Mugrabi ile katıldı.

İbrani Üniversitesi kampüsüne bitişik olarak inşa edilen müze, Einstein'ın kişisel kütüphanesinin bir rekonstrüksiyonunu içeriyor. Ziyaretçiler rekonstrüksiyon ofisin içine girerek, aralarında İzafiyet Teorisi ve alanında çığır açan E=mc² denklemininin de olduğu birçok orijinal belgeyi inceleyebilecekler.

Müze ayrıca, ‘bilimsel ve teknolojik eğitim merkezi’ olarak da hizmet verecek. Müzede Einstein'ın bilime yaptığı eşsiz katkı, modern sergileme teknikleri, bilimsel demonstrasyonlar ve orijinal belgeler yardımıyla sunulacak. 

Müzenin anlatmayı amaçladığı diğer alanlar ise, Einstein'ın insan hakları ve toplumsal konulara katkısı, İsrail’e, Yahudi toplumuna ve kuruluşunda büyük desteği, İbrani Üniversitesi'ne bağlılığı olacak. 

Einstein'ı "insanlık tarihinin en büyük zekalarından biri" olarak tanımlayan Herzog, " Bugün Mimar Daniel Libeskind tarafından tasarlanan bu güzel binanın temellerini atıyoruz. Bu, sadece bir kişiye değil, çok ötesine uzanan bir mirasın temelidir: Bu, insan merakının mirasıdır - Einstein'ın deyimiyle 'kutsal merak'tır ve birçok şeyi değiştirmiştir" dedi.

Herzog, İbrani Üniversitesi’nin geçtiğimiz yüzyıl içinde küresel araştırma ve katkı alanında dünya çapında öncü bir kurum haline geldiğini ekledi.

İbrani Üniversitesi Rektörü Prof. Asher Cohen, Einstein Evi'nin "insanlığın yolunu çizen ve üzerinden yüzyıl geçmesine rağmen bilimsel mükemmelliği ile hepimize gün be gün örnek olmaya devam eden" bir adamın bilime bakışını anlama fırsatı sunacağını belirtti. 

Prof. Asher Cohen, "Görevimiz, öncelikle bilimi uygulamak ve tüm insanlığın hayatını iyileştirecek çığır açan çalışmalar yapmaktır. Ancak bu görevin en az bir o kadar önemli bir parçası da bilimi açıklamak ve geniş kitlelere erişilebilir kılmaktır. İşte Einstein Evi'nin ardındaki vizyon tam da budur" dedi.

Kudüs Belediye Başkanı Moshe Lion da müzenin bir ‘öğrenme ve öğretme evi’ olacağını söyledi. Ziyaret eden herkesin daha zengin bilgiyle, geçmişi daha iyi anlayarak ve geleceğe dair daha büyük umutlarla ayrılacağı bir ev olacağını ifade etti.

Hayırsever ve sanat koleksiyoncusu Jose Mugrabi ise Einstein Evi'nin fiziksel bir mekandan çok daha fazlasını temsil ettiğini belirterek, "Burası, öğrencilerimiz için bir bilim ve teknoloji merkezi olacak ve daha birçok Einstein nesili yaratacak. Buna  inancımız sonsuz” dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün