İtalyan futbolcular artık 88 numaralı formayı giyemeyecek

İtalya, futbolcularının neo-Naziler için gizli anlamı olan 88 numaralı formayı giymesini yasakladı.

Dünya
5 Temmuz 2023 Çarşamba

İtalyan hükümeti ve İtalyan futbol federasyonunun ortak girişimi sayesinde İtalya'daki futbolcuların artık neo-Naziler arasında gizli antisemit bir anlamı olan 88 numaralı formayı giymelerine izin verilmeyecek. 

88 sayısı 'h' harfi İngilizce, İtalyanca ve Almanca gibi Latin dillerinde alfabenin sekizinci harfi olduğundan dolayı, neo-Naziler tarafından "Heil Hitler" anlamına gelen gizli bir antisemit sembol olarak kullanılmakta. Mart ayında Roma kulübü S.S. Lazio takımının bir taraftarı, 88 numaralı ve üzerinde 'Hitleroğlu' anlamına gelen ‘Hitlerson’ ismi yazan bir tişört giydiği için hayat boyu takımın maçlarına gitmeme cezası almıştı. 

Yetkililer, yeni alınan tedbirlerin bir parçası olarak, antisemit tezahüratlar duyarlarsa ya da tribünlerdeki herhangi bir antisemit davranıştan haberdar olurlarsa, maçı durdurabilecek. Bu tür davranışlar Avrupa'daki futbol stadyumlarında sıkça görüldüğünden Almanya ve İngiltere'deki futbol takım ve ligleri antisemitizmi durdurmak ve Yahudi taraftarları korumak amacıyla son zamanlarda bazı önlemler aldılar. 

Yeni girişim aynı zamanda Holokost bilinci ve eğitimini geliştirmek amacıyla çalışan İsveç merkezli küresel birlik Uluslararası Holokost Anma İttifakının (IHRA) prensiplerine uygun bir dizi etik kurallar içermekte. 

Associated Press'in haberine göre İtalyan İçişleri Bakanı yeni kararı "stadyumlarımızda fazlasıyla sık olarak ortaya çıkan dayanılmaz önyargılara yeterli ve etkili bir karşılık" olarak nitelendirdi. 

Sports Illustrated'a göre ise İtalya'nın en üst ligi Serie A'da iki oyuncu şu anda 88 numaralı formayı giymekte; bunlar Lazio'lu Toma Bašić ve Atalanta'lı Mario Pašalić. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün