´´İran´da Yahudilere İsrail karşıtı Kudüs Günü´ne katılmaları için baskı yapılıyor´´

İran Yahudi Cemaati, ülkedeki Yahudileri Pesah Bayramını bir kenara bırakarak, İsrail karşıtı Kudüs Günü için yapılan yürüyüşe katılmaya çağırdı.

Dünya
11 Nisan 2023 Salı

Yahudi cemaati Telegram'dan 9 bin üyesine gönderdiği mesajda, ‘‘Lütfen Kudüs Günü'nde pikniğe veya keyifli etkinliklere gitmeyin ve Pesah’ı kutlamayın. Her Yahudi, insanoğlunun zulmüne karşı durmalıdır. Bu nedenle, Kudüs Günü yaklaştığında İran Yahudi Cemaati, Siyonist rejime karşı protestolara katılacaktır. İran Yahudilerinin Siyonistlerle hiçbir ilgisi yoktur. İran Yahudileri olarak Müslümanların yanındayız" ifadelerini kullandı.

Kudüs Strateji Enstitüsü'nden İran uzmanı Beni Sabti'ye göre, Yahudi cemaati İran hükümeti tarafından sürekli izleniyor ve rahatsız edilmek istemediği için hükümete bağlılığını kanıtlamak zorunda kalıyor.

Sabti, Jerusalem Post'a verdiği demeçte, Yahudi Cemaatinin Kudüs Günü yürüyüşüne katılımlarının hayatta kalma stratejilerinin bir parçası olduğunu ifade etti.

Sabti, "İran Yahudileri çok ama çok dikkatli olmalı. Hükümet tarafından bir baskı var. Rejim bazen Yahudilerin İsrail hakkında konuşup konuşmadıklarını öğrenmek için İran Devrim Muhafızlarını (IRGC) sinagoglara gönderiyor. Herkes bu rejimdeki rolünü biliyor. Kudüs Günü'nde gösteri yaparsanız rejim size zarar vermez" açıklamasında bulundu.

İran 1979’dan beri her yıl İran Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Humeyni tarafından başlatılan gösterilerle Kudüs Günü’nü kutluyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün