Holokost tarihçisi: ´´Netanyahu 6 milyon Yahudi´nin anısına ihanet etmeye mi karar verdi?´´

Dünyanın önde gelen Holokost tarihçilerinden Prof. Jan Grabowski, İsrail ve Polonya hükümetleri arasında Nazi Kamplarına yapılan öğretici gençlik turlarını geri getirmek için yakın zamanda yapılan anlaşmayı sert bir şekilde kınadı.

Dünya
11 Nisan 2023 Salı

Jan Grabowski yayınladığı bir makalede turlardaki tarihsel doğruluğun tehlikeye girebileceğine dair endişelerini paylaştı.

Prof. Grabowski, ‘‘Polonya’ya yapılan turların tarihsel doğruluğu, ziyaret edilecek bazı yerlerin yanlış seçimi nedeniyle tehlikeye girebilir. Tarihsel olarak olayların çarpıtılabileceği yerler arasında, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Rus işgaliyle savaşan anti-komünist askeri liderlere onurlandıran Varşova'daki Lanetli Askerler Müzesi var. İsrailli gençler Lanetli Askerler Müzesine gittiklerinde acımasız Yahudi katili Józef Kuraś'a saygı göstermek zorunda olacaklar mı olmayacaklar mı?’’ sorusunu dile getirdi.

Tarihçi ayrıca, ziyaret edilmesi sakıncalı yerler arasında Auschwitz Ölüm Kampı’nın yakınında bulunan ve Polonya eski Başbakanı Beata Szydło tarafından Auschwitz’e ‘karşı bir denge’ olarak tasvir ettiği ‘Oświęcim Sakinlerini Anma Müzesi’nin de dahil edildiğine dikkat çekti.

Grabowski, "İsrail hükümetinin bu utanç verici anlaşmayı neden kabul ettiği sorusu hala cevapsız. Netanyahu neden öldürülen 6 milyon Yahudi'nin anısına ihanet etmeye karar verdi? Polonya'nın BM’deki oyuyla mı ilgili? Polonya'nın Avrupa örgütleriyle İsrail'e verdiği destekle mi ilgili?”dedi.

İsrail Holokost Müzesi Yad Vaşem ise, ‘‘Polonya'ya yapılan ziyaretleri yenilemek için yapılan son anlaşmada eğitim bağlamında ziyaret edilmemesi gereken sorunlu yerler bulunuyor. Bu yerlerin listesi haberimiz olmadan derlendi. Holokost olaylarının çarpıtıldığından veya yanlış bilgi aktarıldığından şüphelendiğimiz herhangi bir ziyarete katılmayacağız’’ ifadelerine yer verdi.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün