İtalyan Yahudi Lider, Netanyahu´nun politikalarını kınadı

Dünya
15 Mart 2023 Çarşamba

İtalyan Yahudilerini temsil eden çatı grubun başkanı, perşembe günü Roma'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada İsrail hükümetinin planladığı yargı düzenlemelerine, yerleşimci şiddetine ve toplumsal ayrılığa karşı sert eleştirilerde bulundu.

İtalyan Yahudi Cemaati Başkanı Noemi Di Segni, Araplara ve diğer azınlıklara yönelik intikam saldırılarının bakanlıkça desteğini ima ederek böyle bir durumda, gurur duyan bir Yahudi veya İsrailli olmanın ‘imkansız’ hale geldiğini ifade etti.

Di Segni, Roma'daki Tempio Maggiore'nin aşağısındaki İspanyol Sinagogunda düzenlenen etkinlik sırasında “İsrail’in kurumlarına karşı hissettiğimiz gurur devam etmeli. Bu geçmişte kalamaz" dedi.

Di Segni, Filistin terör saldırılarının dalga halinde yükselmesinin sonucunda Batı Şeria'da artan yerleşimci şiddetine atıfta bulundu. Geçtiğimiz hafta aşırılık yanlısı yerleşimciler, Nablus bölgesindeki Huwara kasabasında evleri ve arabaları ateşe vererek iki erkek kardeşin öldürüldüğü bir terör saldırısına karşılık vermişti. Bir Filistinli vurularak öldürülmüş ve birkaçı da ağır yaralanmıştı.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ayaklanmadan günler sonra verdiği bir röportajda, kasabanın ‘haritadan silinmesi gerektiğine’ inandığını söylemişti. Bu ifadenin, uluslararası öfkeye ve protestoya yol açmasının ardından Smotrich, sözleri için özür dilemişti.

Netanyahu'nun Di Segni'nin konuşmasının ne kadarını duyduğu belli değildi zira konuşma sırasında, yardımcıları Başbakan'a Tel Aviv'de bir saldırı gerçekleştiğini bildiriyordu. Di Segni’nin konuşması boyunca Netanyahu biri ağır olmak üzere üç kişinin yaralandığı terörist saldırıyla ilgili güncellemeleri dinlerken dikkati dağılmış görünüyordu.

Di Segni ayrıca hükümetin yargıyı radikal bir şekilde zayıflatacak bir yasayı geçirmek için aceleyle çabalamasını da eleştirerek İsrail toplumunda açtığı çatlağı kınadı ve uzlaşma çağrısında bulundu. "Elbette, seçilmiş çoğunluk yasaları teklif ve teşvik edebilir, ancak hükümetin sorumluluğu, uzun vadede bile bu değişikliklerin merkeziliğinin farkında olması anlamına gelir" dedi.

Netanyahu, hükümetin planlarına karşı ülke çapında bir ‘direniş günü’ düzenlenmesi ve Ben Gurion Havaalanına varmasını engellemek için büyük trafik sıkışıklığı yaratılması üzerine, İtalya uçuşuna helikopterle götürülmek zorunda kalmıştı.

Di Segni ayrıca, mahkemelerin ölümcül terör saldırılarının sorumlularına ölüm cezası vermesine olanak tanıyan Knesset'te tartışılan bir yasa tasarısının ‘dikkatli bir şekilde incelenmesi’ çağrısında bulundu. Di Segni İtalya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında ölüm cezasını kaldırmasına ve konuyla ilgili Talmud tartışmalarına dikkat çekerek "Köktendinci nefrete karşı mücadelede, ölüm cezası önerisi, yaşam amacı üzerinde derin etki yapıyor" dedi.

Netanyahu sinagogdan ayrıldıktan sonra, topluluğun bazı üyeleri Noemi Di Segni'ye yaptığı konuşmada yargı düzenlemeleriyle ilgili endişelerini dile getirdiği için bağırarak tepki gösterdi. Roma Yahudi Cemaatinin eski bir başkanı sinagogdan dışarı çıkmadan önce “Günah! İsrail'i bölüyorsunuz. İsrail'in birliğe ihtiyacı var!" diye bağırdı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün