FED eski başkanı Bernanke: "İsrail´deki adli sarsıntı çok büyük hasara sebep olacak"

Dünya
15 Mart 2023 Çarşamba

İsrail televizyonunun haberine göre eski üst düzey ABD yetkilisi İsrail’in adli değişiklikler konusunda 'yavaş hareket etmesi ve yaygın bir fikir birliği' oluşturması gerektiğini belirtti.

ABD Merkez Bankası (FED) eski başkanı Ben Bernanke'nin geçtiğimiz cumartesi İsrail'in Channel 13 kanalında yayınlanan ifadelerinde, Bernanke, İsrail hükümetini planladığı yargı revizyonunun 'çok büyük hasara' sebep olacağı konusunda uyardı. Bernanke, açıklamasında "İsrail yargı sistemindeki herhangi bir önemli değişiklik için fikir birliği sağlamalı" dedi.

Channel 13 kanalının haberine göre Bernanke şunları söyledi: "İsrail ekonomik büyüme ve refah için uluslararası ticarete ve uluslararası yatırımlara bağlı olan küçük ve açık bir ekonomidir. Belirsizliği arttıracak, yeni hukuki ve siyasal riskler yaratacak ve azınlıkların haklarını tehlikeye atacak ani kurumsal değişiklikler sonucunda, yabancı yatırımcıların, ticari ortakların ve İsrailli girişimcilerin güvenliği çok büyük hasara uğrayacaktır" dedi ve ekledi, "İsrail'in olağandışı ekonomik başarısının devamını garantilemek için, İsrail yavaş hareket etmeli ve hukuki sisteminde veya hükümet şeklinde yapılacak herhangi bir önemli değişiklik ile ilgili yaygın bir fikir birliği oluşturmalıdır."

2022 Nobel Ekonomi Ödülü shibbi Bernanke, 2008 finansal krizi sırasında merkez bankasının başkanlığını yürütüyordu.

Bugüne kadar İsrail'de oluşmuş en sert çizgideki sağcı-dinci hükümetin yasama planları, iki aydan fazla süredir toplu halk protestolarına sebep olmakta. Hükümetin yargı revizyonunun muhalifleri, koalisyonun önergelerinin İsrail'in demokratik karakterini zayıflatacağını, fren ve denge mekanizmasının önemli bir unsurunu kaldıracağını ve azınlıkları korunmasız bırakacağını söylüyor. Destekçileri ise bunu 'aktivist' bir mahkemede kontrolü sağlamak için çok fazla ihtiyaç duyulan bir reform olarak adlandırıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün