Nazi direniş grubunun son üyesi hayata gözlerini yumdu

Nazi direniş grubu ´White Rose / Beyaz Gül´ün son üyesi Traute Lafrenz 103 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Dünya
15 Mart 2023 Çarşamba

Almanya Başkanı Frank-Walter Steinmeier ailesine başsağlığı dilerken Lafrenz'in ne kadar 'harika ve inanılmaz cesur bir kadın' olduğunu söyleyerek şunları ekledi: “Traute Lafrenz, Ulusal Sosyalizm adı altında işlenen suçlara karşı vicdanını dinleyen ve diktatörlüğe, faşizme ve savaşa baş kaldıran nadir insanlardan biriydi.”

The Charleston Post and Courier gazetesinde yayınlanan vefat ilanına göre Lafrenz 6 Mart günü hayatını kaybetti. Lafrenz savaştan sonra ABD'ye göç etmiş, tıp doktoru Vernon Page ile evlenip ve Güney Carolina'da emekliliğini yaşamıştı.

Mayıs 1919'da dünyaya gelen Lafrenz 22 yaşında tıp okumak için Münih'e taşındı ve orada Hans Scholl ile tanıştı. Scholl sayesinde Nazilere karşı gelen bir grup öğrenciyle yakınlaştı. Ardından White Rose grubunun Hitler’e ve rejimine karşı olduğunu açıklayan broşürlerin  dağıtılmasına, risk alarak, yardımcı oldu.

Hans ve kardeşi Sophie Scholl'un da içinde olduğu direnişin bazı üyeleri yakalanarak idam edildi. Lafrenz ise 1943’te Gestapo tarafından tutuklandı, ancak grupla olan bağlarını gizlemeyi becerdiği için sadece bir sene hapis cezası aldı.

Serbest kaldıktan bir süre sonra, tekrar gözaltına alındı. Amerikan askerleri onu 1945’in Nisan ayında, II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden günler önce, Bayreuth'daki bir hapishaneden çıkarınca tekrar özgürlüğüne kavuşabildi.

ABD'ye göç ettikten sonra Lafrenz, San Francisco'daki bir hastanede çalıştı. Ardından California'nın Hayfork şehrinde ve sonra Illinois'in Evanston şehrinde yaşadı.

Vefat ilanına göre bir kızı, üç oğlu, bir sürü torun ve torun çocuğu oldu oldu. Arkadaşları ve ailesi Yonges Island'da bir anma töreni düzenlendiler.

Almanya Başkanı, Lafrenz'in yaptıklarının “özgürlük ve demokrasi için mücadele veren pek çok genç için bir ilham kaynağı olduğunu” söyledi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün