İsrail´de halk ikiye bölündü Reform mu? Darbe mi?

İsrail´de Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargıya ilişkin yapmayı planladığı düzenleme, halk arasındaki bölünmüşlüğü derinleştiriyor.

Dünya
1 Mart 2023 Çarşamba

“Yargının yetkileri kısıtlanıyor” iddiası

Adalet Bakanı Yariv Levin önderliğinde hükümetin hazırladığı "yargının yetkilerini kısıtlayan ve yargıç atamalarında iktidarın daha fazla söz sahibi olmasını öngören" düzenleme, başta muhalefet olmak üzere halkın önemli bir bölümü tarafından ‘sivil darbe’ olarak nitelendiriliyor. Bu görüşü savunan yüz binler, haftalardır sokaklarda protesto gösterileri düzenliyor.

“Yasama-yürütme-yargı dengelenecek” iddiası

Yapılmak istenen düzenlemeyi savunan hükümet ise, yasama, yürütme ve yargı arasındaki dengeyi sağlayarak demokrasiyi güçlendirmeye çalıştıklarını belirtiyor. Başbakan Netanyahu, özellikle son yıllarda üç erk arasındaki dengenin ihlal edildiğini ve bu durumun demokrasiler için kabul edilemez olduğunu vurguluyor.

Yuval Harari: “İsrail’de demokrasi felaketi kapıda”

Dünyaca ünlü tarihçi ve yazar Yuval N. Harari, İsrail medyasında da yer alan makalesinde ‘İsrail’de demokrasi felaketi kapıda’ dedi. Harari, yaşananları ‘antidemokratik bir darbe’ olarak nitelendirdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün