“Helen, hem ruhen hem tüm hücreleriyle adeta O´na dönüştü”

Merakla beklenen Golda filminin ilk tanıtım videosu yayınlandı

Dünya
1 Mart 2023 Çarşamba

Roksi Levent

Oscar ödüllü İsrailli yönetmen Guy Nattiv uzun zamandır beklenen, başrolünde Helen Mirren’ın İsrail’in tek kadın başbakanı Golda Meir’i canlandırdığı biyografik filmi ‘Golda’nın ilk fragmanını Berlin Film Festivali’ndeki dünya prömiyerine günler kala yayınladı.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan fragman, 1973’teki Yom Kipur Savaşı’nın en yoğun yaşandığı zaman diliminde geçiyor ve Golda Meir ile Liev Schreiber’ın canlandırdığı ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger arasında geçen gergin bir telefon görüşmesini gösteriyor.

Söz konusu sahnede Meir, onu Sovyet güçlerinin İsrail’e karşı savaşa katılmaya hazırlandığı konusunda uyaran Kissenger’ın baskısına boy eğmeyi reddediyor. Sahnede Meir, Kissinger’a “Sana Ruslardan bahsedeyim biraz, Henry. Ben Ukrayna’da bir çocukken babam, Noel zamanı sarhoş olup Yahudilere saldıran Kazaklardan bizi korumak için pencereleri tahta bloklarla örerdi.  Bizi bodruma saklardı... Babamın yüzü Henry… Yüzündeki o bakışı asla unutmayacağım. Tek istediği çocuklarını korumaktı. Ben artık kilerde saklanan o küçük kız değilim” diyor.

Nattiv bu sahnenin hem Meir’in en iyi niteliklerini hem de Mirren’ın bu nitelikleri canlandırma becerilerini ortaya koyduğunu söylüyor.

Nattiv “Golda'nın insan ötesi, efsane kahraman olarak kabul edildiği ve Ortadoğu tarihindeki tek kadın başbakan olduğu dönemde büyümüş biri olarak, insanların Helen'in (Mirren) Golda karakterine nasıl muhteşem bir ruh, bilgelik, mizah ve cesaret katmanı eklediğini görmelerini istiyorum” yorumunu yaptı ve devam etti: “Bu sahneyi çektiğim zamanı hatırlıyorum. Kederli çocukluğunu hatırlayan Golda’yı mükemmel bir şekilde canlandırdığı yakın planda çekilen bu sahnede Helen’ı izlerken tüylerim diken diken olmuştu. Helen hem ruhen hem de tüm hücreleriyle adeta Golda’ya dönüşmüştü. Bu ana şahit olmak çok heyecanlandırıcıydı.”

Nattiv, Yahudi olmayan Helen Mirren’a İsrail tarihinin en ikonik karakterlerinden biri olan Golda rolünü verdiği için eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

İngiliz aktör Maureen Lipman, geçen yıl, Meir'in dininin karakterinin ‘ayrılmaz’ bir parçası olduğunu düşündüğü için yönetmenin Helen Mirren seçiminden şüphe duyduğunu söylemişti. Lipman, “Helen’in muhteşem olacağına eminim. Ancak Ben Kingsley’nin -beyaz perdede Gandhi’yi canlandıran, Hint ve İngiliz kökenli aktör- Nelson Mandela’yı canlandırmasına asla izin verilmez. Teklif bile edilemez.”

Kraliçe II. Elizabeth’i canlandırdığı ‘Kraliçe’ filmindeki rolüyle 2008’de En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kazanan Mirren, eleştirileri “haklı” olarak nitelendirerek, kendisinin de Meir’i canlandırmak için uygun olup olmadığını düşündüğünü söylemişti. Geçtiğimiz sene verdiği röportajda Mirren, Nattiv’e bu rol için doğru kişi olup olmadığını dikkatlice düşünmesi gerektiğini söylediğini aktarmıştı. “Ancak benim bu rolü canlandırmamı çok istedi. Biz de ilerledik. 

İsrail'in Bağımsızlık Bildirgesi'ne imza atanlardan biri olan Golda Meir, 1969'dan 1974'e kadar başbakanlık yapmıştı. Meir’in dönemine Mısır ve Suriye'nin sürpriz saldırısıyla tetiklenen ve İsrail'in ciddi kayıplar vermesine neden olan aksaklıklara rağmen galip geldiği Yom Kipur Savaşı damgasını vurmuştu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün