Antisemit ´nefret günü´, ABD Yahudileri için birlik günü oldu

Beyaz üstünlükçü ve neo-Nazi gruplar tarafından planlanmış ´ulusal nefret günü´ ile ilgili geniş çapta yapılan uyarılar sonrası cumartesi ABD´de önemli bir antisemit olay yaşanmadı.

Dünya
1 Mart 2023 Çarşamba

Zafir Reytan

Cumartesi günü öncesinde yetkililer dayanışma beyanları yayınladı. Washington, DC ve başka yerlerde birlik gösterileri düzenlenirken, Yahudi cemaatleri Şabat geleneklerine bağlı kalarak tehditlere meydan okudu.

Beyaz üstünlükçüler, takipçilerini pankartlar, çıkartmalar, el ilanları ve grafitilerle antisemit mesajlar dağıtmaya çağırdıktan sonra, kolluk kuvvetleri ve Amerikan Yahudi cemaatleri cumartesi günü dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundu.

Geçen hafta nefret grupları cumartesiyi belirleyerek, “Bir tavır alın ve ulusumuzu istila eden uluslararası asalak zümreyi ifşa edin. Amerikan halkının tek gerçek düşmanının Yahudiler olduğunu söyleyerek sesinizi yüksek ve net bir şekilde duyurun” sözleriyle Yahudilere karşı nefret günü ilan etmişti.

New York Polisi hafta sonu öncesi, ibadethanelerdeki güvenliği artırdı ve New Yorkluları tetikte olmaya, herhangi bir şüpheli olayı bildirmeye çağırdı.

İftirayla ve İnkarla Mücadele Birliği (ADL) cumartesi akşamı yayınladığı tweet’te, "Artan kolluk kuvvetleri varlığının yanı sıra artan toplum bilinci, bunun nefret değil, barış dolu bir Şabat olmasını sağlamaya yardımcı oldu" ifadesiyle günü özetledi.

ADL, beyaz üstünlükçülerin Florida ve Georgia'da protestolar ve çevrimiçi canlı yayınlar düzenlediğini, Teksas, Kaliforniya, Florida ve Arizona'da antisemit yayınlar dağıtıldığını ve bunun ‘Amerika'da oldukça tipik bir cumartesi’ olduğunu belirtti.

Birlik, “Tehditler ve yükselen antisemitizm karşısında Amerikan Yahudileri yılmadı. Meydan okuduk. Şabat mumlarını yaktık, dualara katıldık ve inancımızı gururla kutladık. Bu sırada aşırılık yanlıları paniğe kapıldı ve paranoyak komplo teorilerini paylaştı” dedi.

“Bu sözde 'nefret günü'nde güneş batarken tehdidin sihirli bir şekilde ortadan kalkmadığını biliyoruz. Tetikte olmanın, 2023'te Amerika'da Yahudi olmanın bir parçası olduğunu biliyoruz. Ve bu karanlıkla tek başımıza yüzleşmediğimizi bilmek bizi çok rahatlatıyor.”

Uzmanlar, birçoğu son yıllarda gizli örgüt olarak faaliyet gösteren beyaz üstünlükçü grupların, geçtiğimiz yıllarda mitingler düzenleyerek, el ilanları dağıtarak, otoyollara pankartlar asarak ve diğer yollarla ABD çapında düzenli olarak antisemit içerik yayınlayarak cesaret kazandığını söylüyor.

Planlanan nefret günü, ABD Yahudilerinin beyaz üstünlükçü ve diğer gruplardan gelen tehditler konusunda zaten gergin olunan bir zamanda gerçekleştirildi. Antisemit bir saldırgan, ayın başlarında Los Angeles'ta sinagogdan çıkan iki Yahudiyi vurmuştu. Her iki kurban da hayatta kaldı. Yine bu ayın başlarında, bir saldırgan New Jersey'de bir sinagogu bombaladı. Bombalama, yaralanma veya hasara yol açmadı.
Amerikan Yahudi Komitesi'nin yaptığı bir anket verilerine göre, her on ABD Yahudisinden dördü bir yıl öncesine göre daha az güvenli olduğunu hissederken yalnızca yüzde 4 durumun düzeldiğini söyledi. 

Geçen hafta yayınlanan bir ADL çalışması, ABD'de son on yılda aşırıcılıkla bağlantılı toplu cinayetlerin sayısının, 1970'lerden günümüze diğer 10 yıllık dönemlerin toplamından en az üç kat daha fazla olduğunu gösterdi.
ADL, 2021'de ABD genelinde 2.717 antisemit olay kaydetti. Bir önceki yıla göre yüzde 34 olan bu artış, 1979'da takip edilmeye başladığından beri en yüksek artış oldu.

ABD'deki en büyük Yahudi Cemaatine ev sahipliği yapan New York'ta polis verileri, 2022'de 263 antisemit nefret suçu yaşandığını ve son iki yılda Yahudileri hedef alan olaylarda keskin bir artış olduğunu gösterdi.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün