Sinagoglarımızda Tu Bişvat neşe içinde kutlandı

Yine yeniden bir Tu Bişvat töreniyle 5 Şubat Pazar günü Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogundaydık.

Toplum
8 Şubat 2023 Çarşamba

Berta Banana

Pandemiden beri gerçekleşemeyen törenin coşkuyla tekrar yapılmaya başlaması sevindirici oldu. Törene Hahambaşı Rav İsak Haleva, Hahambaşılık ve kurumlar üst yöneticileri katılırken, Talmud Tora, Minix ve Estreyikas D’Estambol çocukları ve aileleri de hazır bulundular.

Tu Bişvat ile ilgili bilgilendirici konuşmalar, Talmud Tora öğrencilerinin okuduğu teilimler, Minix, Estreyikas D’Estambol öğrencilerinin ve Kadıköy Yahidleri Korosunun şarkıları güne renk kattı.

Tören sonunda okunan Anoten duasından sonra hep birlikte bahçeye çıkılıp fidan dikildi.

Dünyanın susuzlukla savaştığı ve susuzluğa alınabilecek en güzel önlemin ağaç dikmek olduğu söylendiği bu zamanda dinimiz vecibelerinin arasında ağaç dikmek olması ne kadar görkemli ve her şeyi ile yararımıza önceden düşünülüp bizlere verilmiş bir dine, inanca sahip olduğumuzun göstergesi değildir de nedir?

Geleneklerimize göre ağaçlar Tu Bişvat zamanı yeniden hayat bulur, bu nedenle her sene Tu Bişvat Bayramında bize hayat veren ağaçların varlığı için Tanrı’ya şükrederiz.

Tora, insanı ağaca benzetmiştir. İkisi birbirine benzer, ikisi birbirine hayat verir. Hem insandan hem de ağaçtan doğru şekilde faydalanabildiğimiz takdirde, sahip oldukları o muazzam potansiyelin meyveleri ortaya çıkmaya başlar. 

Yahudi inancında Tora ve Yahudi kültürü insanın en önemli besin kaynağıdır. Bu yüzden Tora simgesel olarak suya benzetilir. Nasıl ki susuz bir ağaç düşünülemez ise Tora ve Yahudi kültüründen uzak büyüyen bireyler de düşünülemez. İnsan sadece maddiyat ile değil aynı zamanda maneviyatla da var olan bir varlıktır. Vücudumuzun suya ihtiyacı olduğu kadar, ruhumuzun Tora’ya ihtiyacı vardır. 

Tora’da Tu Bişvat ile ilgili şöyle bir söz vardır: “Sizlere vaat ettiğim topraklara girdiğinizde orada bulduğunuz meyve ağaçlarının ürünlerinden yiyecek, yeni ağaçlar dikeceksiniz ki, sizden sonra gelecek nesiller, yeşil bir dünya devralsınlar.”

Bu sene her seneden farklı olarak Talmud Tora önderliğinde çocuklara da fidan diktirildi ve fidanlara isimleri verildi. Her sene daha güzel daha coşkulu kutlamalara ev sahipliği yapılmasını diliyoruz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün