Antakya Yahudi Cemaati de depremle yıkıldı

Toplum
8 Şubat 2023 Çarşamba

Pazartesi sabaha doğru gerçekleşen yıkımdan en çok etkilenen şehirlerden biri de Antakya oldu. Yolların hasar görmesinden dolayı, yardım ekiplerinin uzun bir süre giremediği şehir çok büyük bir yıkım yaşadı.

Antakya’nın küçük Yahudi cemaati de depremde büyük yara aldı.

Türk Yahudi Toplumu’ndan bir grup, pazartesi şehre giderek, orada yaşan cemaat üyelerine ulaşmaya çalıştı.

Bazı cemaat üyelerinin depremin ardından kendi imkanlarıyla şehirden ayrıldığı, ayrılamayanlara ulaşılıp şehir dışına çıkmalarına yardımcı olunduğu belirtildi. On cemaat üyesinin de Adana üzerinden İstanbul’a ulaşması sağlandı.

Ancak tüm uğraşlara rağmen, Antakya Yahudi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu ve eşinin bulunamadığı ve kendilerine ulaşılamadığı belirtildi.

Sinagog hasarlı

Antakya Sinagogu’nun da depremde hasar aldığı belirtildi. Sinagogun bulunduğu sokaktaki binaların büyük çoğunluğu çökerken, sinagogda da çatlaklar ve çukurlar olduğu görüldü.

Sinagogda bulunan el yazması tarihi Sefer Tora’lar, kişisel gayretlerle çıkartılarak şehir dışında güvenli bir yere götürüldü.

Dünyanın bilinen en eski Yahudi cemaatlerinden biri olan Antakya Yahudi Cemaati’nin 2200 yılı aşkın bir tarihi bulunuyor.

 

Rav Mendy: Sokaklarda yürümek mümkün değil

Pazartesi günü Antakya’ya giden grubun içinde yer alan Rav Mendy Chitrik, şehrin korkunç görüntüleri ile ilgili izlenimlerini aktardı:

“Yollar felaket durumda. Binaların yüzde 50-60’ı çökmüş. Sokaklarda yürümek imkansız. Kurtarma namına henüz bir şey yok.

Sinagoga, yıkıntıların üzerinden geçerek ulaşabildik. Cemaatimizin iki üyesini sinagoga sığınmış halde bulduk. Yine iki cemaat üyemize de yıkıntıların arasında, bir arabaya sığınmış halde, saatlerdir aç-susuz halde bulduk.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün