Ortaköy Ets Ahayim Sinagogu

Meyve ağaçlarının bayramı veya yılbaşısı olarak anılan Tu Bişvat, 5 Şubat Pazar gecesi Hahambaşı Rav İsak Haleva´nın da katılımıyla Ortaköy Ets Ahayim Sinagogu´nda da kutlandı.

Toplum
8 Şubat 2023 Çarşamba

Rakel Meşulam

Saat 19.00 sularında Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın gelişi ile başlayan kutlama Cenk Rofe’nin seslendirdiği birbirinden neşeli şarkılarla devam etti. Ailenizin sanatçısı kimliğiyle konserler vererek hayranlarının gönlünde taht kuran değerli sanatçı her sene olduğu gibi bu sene de Ets Ahayim Ailesine şarkılarıyla keyifli anlar yaşattı.

Cenk Rofe şarkılarını seslendirirken Reyna Haleva’yı yanına davet ederek Avraam Avinu şarkısını onunla beraber söyledi. Ortaköy Sinagogu Haham Akaali Rav Naftali Haleva açılış konuşmasında, Tu Bişvat Bayramının önemini, geleneklerimizin korunmasını ve gelecek nesillere aktaracağımız dini bayramlarımızın hep birlikte bir çatı altında kutlamanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Ortaköy Sinagogu olarak Tu Bişvat sederini 25 senedir yaşamanın ve yaşatmanın gururu ve mutluluğu içinde olduğunu ve bunun artık toplumumuzda geleneksel bir kutlama haline geldiğini dile getirdi. Organizasyonda emeği geçen başta Berrin Yaeş, Yakup Funes, Ester İpekçioğlu, Leyla Haleva, Rıfat İçin ve Sinagog Müdürü İzzet Yaeş, Jak Arditi, Gaydar Mırcık ile ekibine ve Cenk Rofe’yle orkestrasına teşekkürlerini ifade etti. 

Ardından özellikle İsrail topraklarında yetişen meyveler ile donatılan masalarda buğday, arpa, zeytin, hurma, üzüm, incir, nar ile başlayarak badem fındık, elma için hep birlikte berahalar okundu. 

Yine birlikte söylenen şarkılarla konuklar gecenin ilerleyen saatlerine dek birlikte hoş vakit geçirdi. İzmir’de yaşamış, dünyaca kabul edilen dini otorite Rabi Hayim Palaçi’nin ölüm yıldönümünün bu hafta olması nedeniyle ülkemize ziyarete gelen, sederimize katılan yabancı misafirler de kutlamaya coşkuyu getirdi. Misafirler arasında bulunan dünyaca ünlü tanınmış hazanlardan Yehiel Nahari sesiyle herkesi büyüledi. 

Hahambaşı Rav İsak Haleva yabancı misafirlere hoş geldin dilekleri ile birlikte Tu Bişvat bayramımda söylediğimiz berahaların önemini dile getirdi. 

Saat 21.00’e kadar devam eden kutlama sonunda yahidler kendilerine bu güzel geceyi yaşama imkanını tanıyan başta Haham Akali Rav Naftali Haleva olmak üzere tüm Etz Ahayim Ailesine içtenlikle şükranlarını sunarken 25 senedir eksiksiz olarak Tu Bişvat Bayramının sederinin kutlamasının gerçekleşmesinin her seneye nasip olması dilekleri ile sinagogdan ayrıldılar.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün