Yad Vaşem, BM´de ´İsimler Kitabı´nı tanıtacak

Yad Vaşem, 27 Ocak Uluslararası Holokost Anma Günü münasebetiyle New York´taki Birleşmiş Milletler (BM) genel merkezinde 4 milyon 800 bin kurbanının adlarını içeren İsimler Kitabı´nın açılışını yapacak.

Dünya
24 Ocak 2023 Salı

Kitap, hayatını kaybeden kişilerin bir sayıdan ibaret olmadığını, gerçek bireyler olduklarını göstermek amacıyla hazırlandı.

İsimler Kitabı için yapılacak törende BM Genel Sekreteri António Guterres, İsrail'in BM Daimî Temsilcisi Büyükelçi Gilad Erdan ve Yad Vaşem Başkanı İsrail'in eski New York Başkonsolosu Dani Dayan da yer alacak.

Kitap 1 ay boyunca BM’de sergilenecek. Daha sonra, nisan ayında İsrail ve Yahudilerin Holokost Anma Günü Yom Aşoa için Yad Vaşem’e gönderilecek.

İsimler Kitabı, 2017'den beri Polonya'daki Auschwitz-Birkenau Müzesi'nde kalıcı olarak sergilenmekte olan Yad Vaşem İsimler Kitabı'nın güncellenmiş bir versiyonu olarak hazırlandı. 500 bin ek isim içeren kitapta, kurbanların isimleri alfabetik sırayla listelendi, doğum tarihleri, memleketleri ve ölüm yerleri belirtildi. Kitabın sonunda isimleri henüz kaydedilmemiş yaklaşık 1 milyon kurbanı simgeleyen boş sayfalar da yer alıyor.

Dayan, İsimler Kitabı'nın BM’de sergilendikten sonra Yad Vaşem'e gelişini sabırsızlıkla beklediğini dile getirdi.

Dayan, "Yad Vaşem, İsimler Kitabı'nın doğal kalıcı evidir. Ziyaretçilerimiz gelip akrabalarını, kendileriyle aynı ada sahip veya aileleriyle aynı yerlerden gelen kişileri bulabilecek ve hatta kurbanlara saygılarını sunabilecek" dedi.

Yad Vaşem İsimler Listesi Veri tabanı Yöneticisi Alexander Avram, yeni kitabın sayfalarının, Auschwitz'de sergilenen İsimler Kitabı'nın sayfaları gibi, aile üyelerinin isimlerini arayan ziyaretçiler tarafından dokunulduğunda yıpranmasını beklediğini ifade etti.

Avram,"Birçok ailenin kurbanların anısıyla yeniden bir araya gelmek için somut, dokunsal bir yola ihtiyacı var. Bir mezar taşı sağlamaya en yakın noktamız bu" dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün